YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

300 Bin Öğrenciye Ağız Taraması

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan projeyle ilköğretim öğrencisi yaklaşık 300 bin öğrenciye ağız ve...

300 Bin Öğrenciye Ağız Taraması

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan projeyle ilköğretim öğrencisi yaklaşık 300 bin öğrenciye ağız ve diş taraması yapıldı.

Bursa’da 2010 yılında yapılan bir araştırmada 4 çocuktan 3’ünün ağız sağlığının bozuk olduğunun tespit edilmesi üzerine İl Sağlık Müdürlüğü tarafından diş taraması projesinde sona gelindi. Bursa genelinde okula giden tüm ilköğretim öğrencilerine yapılan ağız ve diş sağlığı taramasının sonuçları İl Müdürlüğü’nde yapılan toplantıyla kamuoyuna aktarıldı. Gerçekleştirdikleri proje hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin 2010 yılında gerçekleştirdiği taramayla her 4 çocuktan 3’ünde ağız ve diş sağlığı problemi tespit edilmesi üzerine, öğrencilerin bu sorunlara karşı bilinçlendirilmesi amacıyla bu projeye start verdiklerini aktardı.

Bursa’daki tüm ilköğretim okulu öğrencileri arasında yapılan taramalar sonucunda kapsamlı bir ağız ve diş sağlığı haritası çıkardıklarını vurgulayan Akan, “Çocuklarımızdaki çürük, dolgu ve kayıp diş oranlarını tespit etmek amacıyla bu projeye başladık. Bir yıl içerisinde yaklaşık 300 bin ilköğretim öğrencisinin ağız ve diş sağlığı taramasını gerçekleştirdik. Bursa’daki ağız ve diş sağlığı ortalaması ile neredeyse aynı seviyelerdeyiz. Fakat biz bu taramalar esnasında çocuklarımıza ve öğretmenlerimize ağız ve diş sağlığının korunmasına yönelik bilgileri de aşılamak istedik. Bu yöntem ile binlerce çocuğumuza diş sağlığı ve diş fırçalama şuuru kazandırmış olduk. Artık çocuklarımız çürük dişlerin ne kadar zararlı olduğunun farkındalar” dedi.

"HER ÇOCUK ORTALAMA 2 ÇÜRÜK DİŞE SAHİP"

Her çocuğun ortalama olarak 2 çürük dişe sahip olduğunun altını çizen İl Sağlık Müdürü Akan, "Ağız ve diş bakımının yanı sıra diş fırçalama konusunda çocuklara alışkanlık kazandırılmalıdır. Erken yaşta diş fırçalama alışkanlığı kazanmayan çocukların ilerleyen dönemlerde ağızlarındaki çürük diş sayısı artacak. Yapılan araştırmalarda çocukların alışkanlık kazanmamaları durumunda ağızlarındaki çürük diş sayısının da artış gösterdiği görülüyor. Bu noktada hem 300 bin çocuğun ağız ve diş sağlığı haritasını çıkarmış olduk, hem de çocuklarımıza çürük dişin zararlarını ve diş fırçalamanın ne kadar faydalı bir işlem olduğunu anlatmış olduk. Eminim bundan sonraki hayatlarında binlerce çocuğumuz dişlerine daha iyi bakacaktır" diye konuştu.

Yaklaşık 2 milyon 600 bin nüfusa sahip olan Bursa’da diş hekimine gitmeyen milyonlarca insan olduğunun altını çizen Akan, "Şehir merkezinde yaşayan aileler kırsal kesimlerde yaşayan ailelere nazaran çok daha fazla diş doktoruna gidiyor. Şehirli aileler ve çocuklarının imkanlarına sahip olmayan çok sayıda insan var. Bu insanların gerek maddi durum, gerekse imkansızlıktan dolayı düzenli bir şekilde doktora gitme şansları yok. İl Sağlık Müdürlüğü olarak bize gelmeyenlere biz gidelim dedik ve yollara düştük. Bir yıl içerisinde yaklaşık 300 bin çocuğumuzun ağız ve diş sağlığını kontrol ettik. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler