GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane'nin Torul İlçesi'nde, Orman İşletme Müdürlüğü arazisi üzerine kurulduğu için 4 yıl önce kapatılan 300 milyar lira değerindeki doğrama atölyesinin yeniden üretime açılması için yapılan girişimlerin sonuçsuz kaldığı bildirildi.
1994 yılında Bilal Yılmaz ve Almanya'da işçi olarak çalışan ağabeyi Osman Yılmaz, Torul Belediyesi'ne müracaat ederek, günün şartlarıyla 268 bin Alman Marklık yatırım yapıp bir bıçkı doğrama atölyesi kurdular. Yılmaz kardeşler, atölyeyi belediyeden 60 yıllığına 180 milyon liraya kiraladılar. Daha sonra Orman İşletme Müdürlüğü, işyerinin orman arazisi üzerine yapıldığı iddiasıyla açtığı dava açtı. Davanın Orman İşletme Müdürlüğü lehine sonuçlanmasıyla, atölye 2000 yılında mühürlenerek çalışması durduruldu.
Bilal Yılmaz, konuyla ilgili, "28 milyar lira da Teşvik Kredisi alarak atölyemizin makine teçhizatını kurduk.13 işçi ile işe başlamıştık. Torul Orman İşletme Müdürlüğü, 1996 yılında atölyenin kurulduğu arsanın orman arazisi olduğu gerekçesi ile bizi mahkemeye verdi. Mahkeme, arsanın orman arazisi olduğu yönünde karar verince atölyemizin kapısı 2000 yılında mühürlendi. 4 yıldır fabrikamızın kapısı mühürlü. Atölyemizin kurulu bulunduğu arsanın bize satılması ya da kiralanması için Orman İşletme Müdürlüğü'ne müracaatta bulunduk. Olumlu veya olumsuz bir cevap alamadık" diye konuştu.
Bilal Yılmaz, atölyenin açılması için birçok yetkili kuruluşa başvuruda bulunduklarını belirterek, şunları söyledi:
"Atölyemizin açılması için yerinin bize kiralanması ya da satılması yönünde Gümüşhane Valiliği'ne, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü'ne, Orman Bakanlığı'na müracaatlarımız oldu. Bu mercilerden de olumlu veya olumsuz yönde herhangi bir cevap alamadık. 70 kişinin ekmek kapısı olan atölyemizde, 300 milyar lira değerindeki makinelerimizi mecburen çürümeye terk ettik. Devlet, özel sektörü teşvik amacıyla kredi verirken, bizim mevcut atölyemizin yeniden açılmasına neden izin verilmiyor, anlamak mümkün değil."