ANKARA (ANKA) - Türk Ceza Kanunu'nun 301 ve 305'nci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmeleri Meclis Adalet Komisyonu'nda devam ediyor.
Görsel basının da görüşmeleri izlemesi tartışmalarıyla gergin başlayan oturum 1.5 saatlik "usul" tartışmasının ardından kameraların içeri alınmasıyla rahatladı. Ancak, muhalefet parti temsilcilerinin yasayı sert ifadelerle eleştirmesi havanın elektriklenmesine yolaçıyor.
TBMM Adalet Komisyonu Ahmet İyimaya başkanlığında, Türk Ceza Kanunu'nun 301 ve 305. maddelerinde değişiklik öngören yasa teklifi ile ilgili görüşmeler devam ediyor. AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın değişiklik öngören yasa teklifi ile DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, maddenin tamamen kaldırılmasını öngören yasa teklifi birleştirilerek görüşülüyor.
Komisyon'da, 1.5 saatlik "usul" tartışmasının ardından kameraların bir süreliğine toplantıya alınmasına karar verildi. Teklifin geneli üzerinde her partiden bir temsilcinin konuşmasının ardından toplantı kameralara yine kapanacak.
-TÜRK MİLLETİ MOZAİK DEĞİLDİR-
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, söz konusu tekliflerin Anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek, komisyon tarafından kabul edilmemesi ve gündeme alınmaması gerektiğini savundu. Vural'ın, "Böyle bir husus yoktur. Türk Milleti bir bütündür, mozaik de değildir" sözlerine Komisyon Başkanı İyimaya, "Türk Milleti, hepimizin ortak değeridir ortak şemsiyemizdir" karşılığını verdi.
-KÜRT OLMAKTAN GURUR DUYARIM-
Bunun üzerine DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise Kürt olmaktan gurur duyduğunu söyleyerek, Bana 'Kürt değilsiniz' diyemezsiniz. Aslımı inkar edemezsiniz" dedi. Toplantı "usul" tartışmasının ardından Teklif sahibi AKP'li Kaynak'ın söz almasıyla başladı. Kaynak, 301. maddenin ülke gündemini uzun süredir işgal ettiğini ifade ederek, bu maddenin değiştirilmesine ilişkin kanun teklifi hazırladığını söyledi. Yüksek yargının, konuyla ilgili davalarda AB paralelinde kararlar verdiğini, bu doğrultuda içtihatların oluştuğunu belirten Kaynak, "Teklifin, üst hukuk normlarına aykırı olmamasına dikkat ettim. Özgürlüklerin, mutlak ve sınırsız olması imkansızdır" dedi.
301. maddenin 8 kez değiştirildiğini kaydeden Kaynak, kovuşturma açılması izninin Cumhurbaşkanına bağlanmak istenmesindeki maksadın, "Yargıya müdahale olmadığını" savundu. Kaynak'ın, teklifi hakkında bilgi vermesinin ardından, ikinci teklif sahibi DTP'li Hasip Kaplan söz aldı.
-BARROSO'DAN ÖNCE HASO'NUN TEKLİFİ-
Kaplan, TCK'nın 301. maddesinin tamamen kaldırılmasına ilişkin hazırladığı yasa teklifi üzerine konuştu. Kaplan, 301. maddenin yürürlükten kaldırılması doğrultusunda kanun teklifi verdiğini belirterek, "Bu teklifi Barroso'dan önce Haso'nun teklifi olarak önce biz getirdik" diyerek sözlerine başladı. Kaplan, "Hrant Dink'in ölümüne neden olan 301, sabıkalı, katil bir maddedir" görüşünü savundu. İfade özgürlüğü ve AB müzakere sürecindeki düzenlemeler çerçevesinde bu maddenin yasadan çıkarılmasının zaruri olduğunu ileri süren Kaplan, "Türklük yerine Türk Milleti olursa, 80 yıllık uygulama devam eder, değişen bir şey olmaz. Bu maddenin yasadan çıkarılması veya değiştirilmesiyle Türklüğü aşağılamayı serbest bırakacak şekilde kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi kabul edilemez. Türk Ceza Kanununun diğer maddelerinde Türk, Kürt, Laz, Arnavut, Çerkez gibi ırk, etnik kimliklere ceza verilmesi öngörülüyor. Zaten aşağılama müeyyide altına alınmış" diye konuştu.
-ÖĞRETMEN'DEN ÖĞRENCİSİNE ÖDEV-
CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe de 301. maddeyle ilgili değişikliğin teklif olmadığını, Hükümet tarafından hazırlanmış bir tasarı olduğunu ileri sürdü.
AKP Hükümetlerinin Adalet Bakanlarının bu maddenin değiştirilmesini istemediğini öne süren Ünlütepe, "Kim istiyor?" diye sordu. Ünlütepe kendi sorusunu da şöyle yanıtladı.
"Bunun değiştirilmesini AB istiyor. AB o kadar diretiyor ki zaman zaman pervasızca konuşmalarını gördük, (Barroso) komiser edasıyla geldi. Mecliste 301 ile ilgili çalışma yapılacağını öğrendiğini, buna mutlu olduğunu söylüyor. Öğretmenin öğrenciye verdiği ödevi yerine getirdiğini söylüyor. Türkiye büyük bir devlettir. Onlardan önce demokrasiye geçmiştir. Bu Meclis, Gazi Meclis'tir, egemenliği savunan Meclis'tir. Bu cüreti nereden buluyor, nasıl söylüyor?"
-AHLAKSIZ TEKLİF-
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal da, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde yapılması öngörülen değişiklik teklifini eleştirdi. TCK'nın 301. maddesinde değişiklik öngören teklifi 'siyaseten ahlaksız bir teklif' olarak nitelendiren Bal; "AB'nin kötü yüzünün belirgin özelliği, etnik temele dayalı olarak Türkiye'yi çok parçalı bir siyasi yapı içine sokmaktır" dedi.
49 yıldır Türkiye Cumhuriyetine karşı AB'nin çifte standart uyguladığını savunan Bal, "Şimdi ikiyüzlülüğünü cin bir şekilde gösteriyor. AB'yi yönlendiren ülkeler Türkiye'den intikam alıyor. İntikam almak içinde her fırsatı değerlendiriyor. Bu fırsatlardan biri de işte bu madde" diye konuştu. AB'nin, Türkiye'yi tehdit ettiğini ileri süren Bal, AB'nin AKP'ye açılan kapatma davasını ise fırsat olarak değerlendirdiğini söyledi. Bal, "AB, AKP'nin zayıf bir anından yararlanmış ve bunu insafsızca kullanmıştır. AB, ‘Ya 301 değiştir, ya da müzakerelerden vazgeçeriz' tehditleri savurmuştur" dedi.
Teklifin geneli üzerindeki görüşmeler devam ediyor.