Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Tütün Kontrol Çalışma Grubu Üyesi ve Özel Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Sigara Bırakma Polikliniği doktoru Hafize Çobanoğlu Güngör, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığını söyledi.
Ölümlerin yaklaşık 600 bininin pasif içiciliğe bağlı olduğunu aktaran Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Tütün Kontrol Çalışma Grubu Üyesi ve Özel Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Sigara Bırakma Polikliniği doktoru Hafize Çobanoğlu Güngör, eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceğini bildirdi. Güngör, bu ölümlerin yüzde 80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağının tahmin edildiğini kaydetti.
Sigara endüstrisinin ana hedefinin 11-13 yaş grubu çocuklar olduğunu ve Türkiye'de de sigaraya başlama yaşının gittikçe bu yaş grubuna kaydığı sözlerine ekleyen Güngör, eğer çocukların sigaraya başlamasını ve pasif sigaraya maruziyetinin engellenmezse, 20-30 yıl sonra onların da sigaranın kurbanları olacaklarını ifade etti.
Türkiye'de 5727 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte sigarasız bir toplum olma yönünde önemli bir yol alındığını anlatan Güngör, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra ise sigara satışlarında yüzde 5 civarında düşme meydana geldiğini belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz