YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, “2008 yılında yüzde 31.2 olan ülke genelindeki...

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, “2008 yılında yüzde 31.2 olan ülke genelindeki sigara kullanma oranı, 2012 yılında yüzde 27’ye düştü” dedi.

“31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyla açıklama yapan Uzm. Dr. Ertan Uzun, “Tütün kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedenidir ve dünya çapında her 10 yetişkinden birinin ölümünden sorumludur. Küresel tütün salgını her yıl yaklaşık 600 bini pasif içici olan 6 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Bununla birlikte eğer harekete geçilmezse bu salgın 2030 yılına kadar yüzde 80’i düşük ve orta gelir düzeyinde olan ülkelerde yaşayan 8 milyon kişinin ölümüne neden olacaktır. Türkiye’de her yıl 100 bin dolayında kişi tütün kullanımının yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir ve bu sayının 2030 yılında 240 bine ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünyada her yıl 31 Mayıs günü Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen tema çerçevesinde ‘Dünya Tütünsüz Günü’ olarak kutlanmaktadır. Bu yılın teması ‘Tütün reklamı, tanıtımı ve sponsorluğunun yasaklanması’ olarak belirlenmiştir. Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi dünyanın en önde gelen tütün kontrol aracıdır. Yürürlüğe girdiği tarihten günümüze kadar 170’den fazla taraf ülkeyle Birleşmiş Milletler tarihinin en hızlı ve en yaygın şekilde benimsenen anlaşması olmuştur. Bu anlaşma, herkesin en yüksek standartlarda sağlık hakkı olduğunu kanıtlamış ve bilimsel alt yapıya ek olarak tütün kontrol çalışmalarına yasal boyut kazandırmıştır. Ülkemizde de bu kapsamda 4207 sayılı Kanun’da değişiklik öngören 5727 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, 19 Temmuz 2009 tarihinde tüm hükümleriyle yürürlüğe girmiştir. Tütün kontrolü çalışmaları konusunda Türkiye tüm dünyada örnek bir ülke olmuştur. Küresel Yetişkin Tütün Araştırmaları sonuçlarına göre 2008 yılında yüzde 31,2 olan ülke genelindeki sigara kullanma oranı, 2012 yılında yüzde 27,0’ye düşmüştür” diye konuştu.

Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi kapsamında Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü ve 17 İlçe Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde oluşturulan tütün denetim ekipleri tarafından yapılan denetimlerle pasif olarak tütün dumanına maruziyetin engellenmeye çalışıldığını belirten Uzm. Dr. Ertan Uzun, “Ayrıca toplumun tüm kesimlerine sigara kullanımının önlenmesiyle ilgili eğitimler düzenlenmektedir. Bununla birlikte sigara bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla kurulan ALO 171 ‘Sigara Bırakma Danışma Hattı’ ve Sigara Bırakma Poliklinikleri de halen hizmet vermektedir. DSÖ Tütünsüzlük Girişimi tütün kullanımı nedeniyle ortaya çıkan hastalık ve ölümlere bağlı toplam yükün azaltılmasını, böylelikle toplumu ve gelecek nesilleri tütün kullanımının yol açtığı olumsuz sosyal, çevresel ve ekonomik etkilerden ve tütün dumanı etkileniminden korumayı amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için tüm kurumlar işbirliği içinde çalışmalı, başarıya ulaşmada en önemli etkenin toplumsal destek olduğu da unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler