YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

32 Çiftçiye Sertifikalı Macar Fiği Tohumu

Gediz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere sertifikalı Macar fiği tohumu dağıtıldı.Gediz İlçe...

32 Çiftçiye Sertifikalı Macar Fiği Tohumu

Gediz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere sertifikalı Macar fiği tohumu dağıtıldı.

Gediz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Cihan Ulusoy, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Bütçe kaynaklı olarak ilçeye bağlı Fırdan, Gümele, Yeşilçay, Kayaköy, Yunuslar ve Yenikent beldeleri ile Dörtdeğirmen, Çomaklar, Uğurluca, Aşıkpaşa, Karaağaç, Polatköy, Alikahya, İbrahimkahya, Yukarısusuz, Aksaklar, Karabacaklar, Saruhanlar, Gölcük, Göynükören, Kıranköy ve Yeşilova köylerinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan 32 çiftçiye bin 650 kilogram sertifikalı Macar fiği tohumu dağıttıklarını söyledi.

Yem ve saman fiyatlarının yüksek olduğu bu dönemde hayvancılıkla uğraşan çiftçilere alternatif çözümler üretmeye çalıştıklarını belirten İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Cihan Ulusoy, Müdürlük Ziraat Mühendisleri Ali Osman Gültekin, Canan Karacaoğlu, Elif Genel, Cuma Cepik, Çayhan Şentürk ve Turgut Ahmet Vural tarafından dağıtılan sertifikalı Macar fiğini bölgede yaygınlaştırarak önemli bir boşluğu dolduracaklarını ifade etti.

Müdür Ulusoy, "Macar fiği hayvancılık açısından önemli bir yem bitkisidir. Yem fiyatları ve saman fiyatlarının yüksek olduğu bu dönemde önemli bir yem kaynağıdır. Macar fiği yerli fiğe nazaran soğuğa daha dayanıklı ve daha verimlidir. Bundan dolayı da bölgemiz şartlarında dahi kışlık olarak yetiştirilebilme olanağı vardır. Kurağa dayanıklı olduğundan kıraç şartlarda da yetiştirilebilir. Diğer bir avantajı da ağır-killi topraklara dahi uyum sağlayabilmesidir. Macar fiği ot verimi ve besleme değeri yüksek bir bitkidir. Sulanabilen alanlarda dekara 700-900 kilogram kuru ot vermektedir. Yeşil ve kuru ot olarak yedirilebileceği gibi daneleri kırma yapılarak da verilebilir. Hem otu hem daneleri oldukça besleyicidir. Yeşil oyunda yüzde 23,9 ham protein bulunur. Tarlalarda ekim nöbeti sistemleri içerisinde kullanıldığı zaman; toprak verimliliğini artırır, suyu ekonomik kullanır ve tarlayı yormaz. Bu nedenle nadas alanlarında başarı ile kullanılabilir" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler