Almanya'da polis Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) adlı gizli sol örgütün eski bir üyesini 32 yıl önce Batı Almanya Federal başsavcısı Siegfried Buback'ın öldürülmesi olayına karıştığı kuşkusuyla gözaltına aldı.
12 yıl başka suçlamalarla hüküm giyip cezaevinde kalmıştı Alman savcılar yakınlarda yapılan DNA testleri sonucu, Baader -Meinhof hareketi olarak da bilinen Kızıl Ordu Fraksiyonu'na mensup Verena Becker'in, Başsavcı Siegfried Buback ile birlikte şoförü ve korumasının da öldürüldüğü 7 Nisan 1977 tarihli saldırının planlaması ve gerçekleştirilmesinde önemli rol oynadığının anlaşıldığını söylüyorlar.
Becker'in Perşembe günü Berlin'deki evinde gözaltına alındığı açıklandı.
57 yaşındaki Verena Becker başsavcının öldürülmesinden bir ay kadar sonra bir baskında polisle çatışmaya girdikten sonra yakalanmıştı.
Aynı yıl açılan davalarda Becker hakkında başsavcının öldürülmesi olayıyla ilgili yeterli kanıt bulunmadığı sonucuna varıldı ama silahlı soygun, örgütün üstlendiği diğer altı suikast girişimine katılmak ve yakalanışı sırasındaki çatışma dolayısıyla öldürmeye teşebbüs suçlamalarıyla yargılandı.
Müebbed hapse mahkum olan Becker 12 yıl cezaevinde kaldıktan sonra, 1989 yılında cumhurbaşkanının affından yararlanarak serbest bırakılmıştı.
Alman ceza yasaları suçlunun topluma kazandırılması prensibini esas alıyor. Bu yüzden cinayetten hüküm giyen bir çok kişi 20 yılın altında cezaevinde kaldıktan sonra bırakılabiliyor.
Başsavcı Buback'ın öldürülmesiyle ilgili olarak Kızıl Ordu Fraksiyonu'na mensup diğer üç kişi hüküm giydi ama tetiği kimin çektiği halen bilinmiyor.
Buback cinayeti soruşturması geçenyıl, kısmen, 1970'lerde bulunmayan bir teknolojinin yardımıyla DNA örnekleri üzerinde yapılan testler sonucu ortaya çıkan yeni kanıtların ışığında yeniden açıldı.
Verena Becker'in DNA'sının, Kızıl ordu fraksiyonu tarafından 30 yıl önce saldırının sorumluluğunu üstlenmek üzere yollanan mektuptan elde edildiği bildiriliyor.
Becker gözaltına alınmadan önce günlük Bild gazetesine verdiği mülakatta, başsavcı cinayetine karıştığı iddialarını reddetmişti.
Soruşturma halen devam ettiği için daha fazla bilgi verilmiyor.
Kızıl Ordu Fraksiyonu adlı hareketin oluşumu Almanya'da 1968 yılındaki kitlesel öğrenci hareketlerini izledi. 68 hareketinden iki yıl kadar sonra biraraya gelen bir grup genç silahlı propaganda yöntemiyle Alman halkını kapitalizm ve emperyalizme karşı bilinçlendirmeyi hedeflemişlerdi.
Almanya'nın kalbur üstü işadamları ve yerleşik düzenin temsilcileri olarak gördükleri kişilerin yanısıra Almanya'daki Amerikan askeri üslerini de hedefleyen grup, kamuoyunda önde gelen liderlerinden Andreas Baader ve Ulrike Meinhof'un adlarıyla da anılıyordu.
1998 de dağılan RAF'ın eylemlerinde 34 kişi öldü. (BBC Türkçe)