HABER

34 yılın deprem verileri hizmette

TÜBİTAK desteğiyle dört yılda tamamlanan çalışma, Türkiye'deki 240'ı aşkın istasyonun kaydettiği deprem ivmelerinin sürekli izlenmesini sağlıyor.

ANKARA (A.A) - ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi ve Başbakanlık Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye'de 1976'dan beri kaydedilen 2 bin 996 deprem ve 4 bin 607 deprem hareketi kaydına ait bilimsel veriyi, internet üzerinden ulusal ve uluslararası araştırmacıların hizmetine sundu.

TÜBİTAK desteğiyle dört yılda tamamlanan çalışma, Türkiye'deki 240'ı aşkın istasyonun kaydettiği deprem ivmelerinin sürekli izlenmesini sağlıyor.

Sistem, Türkiye deprem tehlikesi haritasının yenilenebilmesi için gereken güvenilir verilere ait bilimsel alt yapıyı sağlayarak, sismik tehlikeye bağlı oluşturulacak risk politikalarının daha gerçekçi temellere oturtulabilmesinde önemli bir rol oynayacak.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Akkar, Başbakanlık Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile birlikte TÜBİTAK desteğiyle dört yıl önce başlattıkları ''Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt Şebekesi Veri Tabanının Uluslararası Ölçütlere Göre Derlenmesi'' isimli projelerini geçen yılın sonunda tamamladıklarını bildirdi.

Projelerinde Türkiye'de 1976'den bu yana 240'ı aşan kuvvetli yer hareketi istasyonu tarafından alınan 2 bin 996 deprem ve 4 bin 607 ivme kaydının derlendiğini bildiren Akkar, bu kayıtları alan istasyonların zemin özelliklerinin belirlendiğini ve sonrasında bu veritabanının internet ortamında araştırmacıların kullanıma sunulduğunu belirtti.

Doç. Dr. Akkar, projeleri sonunda Türkiye'de yaklaşık son 35 yıllık depremlere ait tüm verilerinin, ''http://daphne.deprem.gov.tr'' adresi üzerinden ulusal ve uluslararası araştırmacıların hizmetine sunulduğunu bildirdi.

Akkar, şöyle devam etti:

''Sistemimiz, geçmişte oluşmuş bir depreme ait tüm kayıtları gösterebildiği gibi, bir istasyon tarafından kaydedilen tüm depremlere ait verileri de anında gösterebiliyor.

Bu kayıtlar, veri otomasyon sayesinde Başkanlığın merkezine geliyor ve merkezde belli temel işlemlere tabii tutulduktan sonra araştırmacıların kullanımına hazır hale getiriliyor. Bu verileri, depremle ilgili çalışmalar yapan deprem mühendisleri, sismologlar veya diğer ilgili araştırmacılar yeni projeleri için kullanabilecek.''

-İLK KEZ ELAZIĞ DEPREMİNDE DENENDİ-

Sistemin ilk kez Elazığ'da 8 Martta meydana gelen depremde denendiğini bildiren Akkar, sistem kullanılarak Başbakanlık Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile ortaklaşa Elazığ depreminin ivme kayıtlarıyla ilgili bilimsel verileri içeren bir rapor hazırladıklarını bildirdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler