HABER

34 yıllık kozmik hata!

Kızıl Gezegen'den 1976'da toplanan numunelerde şok ayrıntı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) 20 Temmuz 1976'da Mars'a indirdiği Viking 1 sondasının ''Kızıl Gezegen''den topladığı numunelerde organik materyal bulunduğu yeni anlaşıldı.

"DÜNYADAKİ ORGANİKLER KARIŞTI" SANILMIŞ

O dönemdeki analizlerde uzay aracının topladığı numunelere dünyadaki organik maddelerin karıştığını düşünen bilim adamlarının, Mars benzeri bir toprakta yaptıkları deneyde, Viking 1 uzay aracının, 34 yıl önce daha kuru ve tozlu bir araziye iniş yaptığı ortaya çıktı.

NASA'nın Kaliforniya'daki Ames Araştırma Merkezi'nden Christopher McKay, 34 yıl önce aydınlatılamayan konunun yeni gün ışığına kavuştuğunu belirterek, o dönemdeki analizlerin tersine, Viking'in Mars'ta organik materyal bulduğunu ifade etti.
PERKLORAT KEŞFEDİLDİ
Yeni araştırma, Ağustos 2008'de bir başka Mars sondası Phoenix'in iniş yaptığı yerde, ''perklorat'' olarak bilinen güçlü oksijen parçalayıcı bir maddenin keşfine dayanarak yapıldı.

Bilimadamları kilit Viking deneyini, Dünya'nın en kuru ve Mars'a en çok benzeyen yeri olan Şili'deki Atacama Çölü'nden getirilen toprağı perklorat ile zenginleştirerek yaptılar.

Araştırmacılar deneyin sonunda, Viking 1 sondasının elde ettiği, ancak bunların dünyadan karıştığına kanaat getirilen numunelerdeki aynı kimyasallar olan organik kalıntının parmak izlerini tespit ettiler.

En Çok Aranan Haberler