Ankara (AA)- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, bundan sonraki dönemde, Türkiye'nin AB'ye hazır olmasından öte, belki AB'nin Türkiye için ne zaman
kendini hazır hissedeceğinin daha önemli olacağını bildirdi.
Ali Babacan, İsveç AB Bakanı Cecilia Malmström ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, konuk bakan ile 2007'de AB ilişkilerinin seyrini ele aldıklarını ifade etti.
Aralık zirvesinde alınan kararların ardından Türkiye ile AB ilişkilerinin yeni bir döneme girdiğini hatırlatan Babacan, bu dönemde, Türkiye'nin müktesebata uyum alanında çalışmalarına başladığını kaydetti.
Ali Babacan, fasılların açılıp kapanması ile ilgili çalışmaları AB'deki siyasi ortam müsaade ettiği ölçüde kararlılıkla devam ettireceklerini vurguladı. Aralık zirvesinden hemen sonraki toplantılarda, bazı fasıllarla ilgili bir üyenin olumsuz tutumu nedeniyle sıkıntılar çıktığını, ancak bunun, yavaş yavaş Almanya'nın dönem başkanlığında aşıldığını söyleyen Babacan, şöyle devam etti: "Biz, Aralık zirvesinden bu yana 3 ayrı fasılda, ki bunlar işletme ve sanayi politikaları, istatistik, ekonomik ve parasal politikalar fasılları, bu fasıllarda müzakereye davet mektubu aldık. Yani, 27 üyenin tamamı, bu fasıllarda Türkiye'nin bir açılış kriteri olmadan müzakereye hemen başlama konusunda mutabakata varmış oldu."
Bunun yanında da müzakereye açılmayacak 8 fasılda da Komisyon ile nasıl çalışılacağının yavaş yavaş netleşmeye başladığını kaydeden Babacan, şöyle dedi: "Özellikle Ek Protokol ile ilgili konular, bu açılmayacak 8 faslın açılış kriterlerinden biri olacak. Yani diyelim ki tarım faslı ile ilgili bize açılış kriterleri bildirilmiş durumda. Bunlardan biri de ek protokol ile ilgili konu. Dolayısıyla o 8 fasılda da Komisyon ile hangi fasılların hangi kriterlere tabi olacağı konusunda kriterlerin yerine gelip gelmediği konusunda diyaloğumuzu, çalışmalarımızı devam ettirme şansına sahip olacağız."
Türkiye'nin 35 faslın 35'inde de ilerlemeye devam edeceğini vurgulayan Babacan, "Bunları kendi önceliklerimiz ve zamanlamamıza göre gerçekleştireceğiz. Ve yine üye ülkeler arasında konsensüs oluştuğu ölçüde fasılların normal olarak açılması ile ilgili ilerlemeyi de sağlamış olacağız" diye konuştu.
Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin birazda bu sıkıntıların ortadan kalkmasını, AB'nin kendi iç toparlanma sürecini beklemek zorunda olacağını ifade eden Babacan, "Artık bundan sonraki dönemde, Türkiye'nin AB'ye hazır olmasından öte, belki AB'nin Türkiye için ne zaman kendini hazır hissedeceği daha önemli olacak" dedi.