Kadınların hayatındaki bu değişim uzmanlar tarafından da araştırmalara konu yapılmış ve hamilelikle ilgili tespitler ortaya çıkmıştır.
İdeal hamilelik yaşı kaç?
Günümüzde birçok kadının önceliği artık evlilik veya çocuk yapmak değil, kariyer odağına doğru kaydığı için, doğurma yaşı da ilerlemektedir. Ancak bu konu birçok soruyu da beraberinde getirir. İdeal doğum yaşı, en uygun yumurtlama yaşı, yumurtalık rezervi, geç hamilelik gibi konular merak edilen sorular arasında yer alıyor.
Yaşınız ilerliyor ve siz çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız bir uzmanla iletişime geçip kafanızdaki sorulara yanıt bulmak en doğru olandır.
Uzmanlara göre çocuk sahibi olmak için en ideal yaş 35-37 yaş öncesidir. Çünkü yaş ilerledikçe yumurtlama sayıları da azalmakta ve hamile kalma oranı düşmektedir.
Doğurganlık ve yaş
Yumurta sayısında azalma 30-33 yaşlarından itibaren başlar ve 35-38 yaştan itibaren hızla devam eder. Ve yaş ilerledikçe yumurtalar da yaşlanır. 30 yaşındaki bir kadında her ay hamile kalma olasılığı yüzde 20 iken, 38 yaşında canlı doğum oranı yüzde 50 azalır. Bu azalma 40 yaşında yüzde 75’e ulaşır.
Sağlıklı bir hamilelik için neler gereklidir?
Sağlıklı bir gebelik ve doğum için özellikle psikolojik, fiziksel ve hormonal dengelerin en mükemmel durumda olması gerekir. Kadınlarda gelişme süreci istisnai durumlar hariç, çoğunlukla on sekiz yaşın sonuna kadar devam ediyor. Bu nedenle doğum için en düşük yaş sınırı 18 olmalıdır. Yine genellikle 35 yaş sonrası kromozom anomaliyalarına artış olması, vücut fizyolojisinin gebeliğe uygun olmasında sorunlar ve sıkıntılar ortaya çıkması sebebiyle, planlı hamilelikler için en üst yaş sınırının 35 olması idealdir. Bu yaş sınırı 35 olsa bile, ilerleyen tıp sayesinde sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek mümkündür.
İdeal yaşlarda gebe kalma oranı?
Aylık hamile kalma oranı, ideal yaş gruplarında yaklaşık 20 düzeyindedir. Tüp bebek yöntemlerinde, kadınlarda bu oran 35 yaşa kadar yüzde 44 iken, 40 – 42 yaş grubunda 22 – 23 oranında ve 42 yaş üstü hamile kalma şansı ise 10 – 12 oranında civarındadır. Bu istatistikten de göründüğü gibi yaşın ilerlemesi ile hamile kalma oranında düşüş gözlenmektedir.
İlerlemiş yaşlarda gebelikler ve olası sorunlar
Doğum, kadının yaşıyla bağlantılıdır. Bir kadının en verimli olduğu ve en sağlıklı doğumlar yaptığı yaşlar aslında 24-29 arasındadır. Bir anne adayı hamilelik planlıyorsa, doğumu bu yaşlar arasında yaşamalıdır. Bu hem kendisinin hayati riskleri açısından, hem de oluşacak bebeğin sağlığı açısından en uygun ve iyi üreme dönemidir.