HABER

35 yıldır olmayan kamyonun vergisini ödüyor

KONYA (İHA) - Konya'da 79 yaşındaki işçi emeklisi Ahmet Durmuş Sayğın, 1971 yılında satın aldıkları kamyonu ortağının alarak ortadan kaybolduğunu iddia ederek, kamyona ait vergileri artık ödemek istemiyor.

Konya'nın Hüyük İlçesine bağlı Mutlu beldesinde tek başına yaşayan Sayğın, 1971 yılında tanıştığı Bitlisli ortağıyla 9 bin lira bedelle satın aldıkları kamyon için hissesine düşen 4 bin 500 lirayı ödedi. 1972 yılında ortağı kamyonla birlikte ortalıktan kayboldu. Sayğın da bunun üzerine ne yapacağını şaşırdı. Ortağını her yerde aradı ancak bulamadı. Birkaç yıl önce ise ortağının vefat ettiği duyumlarını aldı. Sayğın, ortağının vefat ettiği duyumları ve kamyonun ortalıktan kaybolması üzerine 1972 yılından bu yana hiç aksatmadan ödemek durumunda kaldığı vergilerden artık kurtulmak ve çocuklarına böyle bir miras yükü bırakmak istemediğini söyledi.

1972 yılından beri ortak olduğu kamyon için ne kadar vergi ödediğini hatırlamayan Sayğın, şöyle konuştu: "Ancak, o gün ödediğim 4 bin 500 lira ve günümüze kadar ödediğim vergilerden geçtim. Bu vergileri icra görmemek ve üzerine faiz binmemesi için ödüyorum. Aslında, kamyon trafikte benim üzerime kayıtlı değil ama ortağım ve kamyonu bulamadıkları için noter ortaklık sözleşmesinden dolayı beni bulup vergileri benden alıyor. Görüştüğüm trafik yetkilileri, 'ortağını bulacaksın, arabanın senin üzerine devri olacak, ardından mahkemeye vererek bu vergi borcundan kurtulabilirsin' dedi. Ama, ortada ne ortağım ne de kamyon var. Ben nereden bulayım.Ortada olmayan kamyonumun şu ana kadar ödenmeyen hiçbir vergi borcu yok. Fakat, artık bu vergi yükünden kurtulmak istiyorum."

Satın aldığına dair noter sözleşmesi olması nedeniyle 1952 model kamyon üzerine kayıtlı olmamasına rağmen 42 DU 448 plakalı aracın motorlu taşıtlar vergisini ödemek için her yıl iki defa Hüyük'teki Ziraat Bankası Şubesi'nin yolunu tutan Sayğın, yaptığı tüm başvurulara rağmen soruna çözüm bulamadı.
79 yaşındaki Ahmet Durmuş Sayğın, kamyonuna ait vergileri ödemek için bazen beldesine 2 kilometre uzaklıktaki Hüyük ilçesinde bulunan Ziraat Bankası Şubesi'ne yaya olarak, bazen de dostlarının aracıyla giderek ödeme yapıyor. Ancak, 2007 yılına ait verginin ilk taksidini ödemek için geldiği banka şubesinde, TC ve vergi kimlik numarası olmadığı için bu ödemeyi yapamadı.

Başbakana mektup yazdı

Sayğın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istemek üzere bir mektup yazmaya karar verdiğini ifade etti. Ahmet Durmuş Sayğın, 2007 yılı vergisini ödemek için geldiği Hüyük İlçesindeki Ziraat Bankası Şubesi önünde Başbakan Erdoğan'a yazdığı ve göndereceği mektubu okudu. Sayğın, Erdoğan'a başından geçenleri şöyle anlattı: "30557057080 TC kimlik numaralı 79 yaşında 9 çocuk babası işçi emeklisi, Konya İli Hüyük İlçesi Mutlu kasabasında yalnız yaşayan bir vatandaşınızım. Beyşehir noterliği No.3767 sayılı 15.10.1971 tarihli resen kamyon satın ve alım senedine istinaden 42 DU 448 plakalı 1952 model Steyr marka kamyonu İbrahim Ekiz'den ben ve Selahaddin Yalçın adına ortak olarak satın aldık. Ortağım daha sonra arabayı alıp ortalıktan kayboldu. Tüm aramalarıma rağmen ne aracı, ne ortağımı bulamadım. Yalnız, aracı hurdaya sattığını öğrendim."

Ortağı ve kamyonun kaybolması nedeniyle aracı hurdaya çıkartamadığından dolayı 1972 yılından günümüze kadar araçla ilgili her türlü vergiyi tek taraflı olarak ödediğini anlatan Sayğın, Başbakan Erdoğan'dan şu sözlerle yardım istedi: "Siz son ve en güçlü umudumsunuz. Son günlerde aklımda hep benden sonrası var. Çocuklarıma böyle bir miras bırakmak istemiyorum. Devletin gücü yeter her türlü zorluğu yener. Arabanın piyasada çalışmadığı dosyasının takibinde anlaşılır. Araba almakla kötülük yapmış değilim, millete memlekete hayırlı iş yapalım niyeti ile aldım. Yalnız ortağımın insafsızlığından mağdur oldum. Mağduriyetimin giderilmesi hususunda emir ve müsaadelerinizi arz ederim."

En Çok Aranan Haberler