NEW YORK (İHA) - Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2003 yılında dünya genelinde 36 gazetecinin görev başında hayatını kaybettiğini açıkladı. Önceki yıl ölen gazeteci sayısının 19 olduğunu hatırlatan komite, geçen yılki sayının yüksek olmasının en önemli nedenlerinden birinin Irak savaşı olduğunu belirtti.
CPJ'nin yıllık "Basına Saldırı" raporunda, 2003 yılında 13 gazetecinin Irak'taki düşmanca hareketlerde öldürüldüğü açıkladı. 6 gazetecinin ise savaşı takip ederken hastalık ve trafik kazalarında hayatını kaybettiğini belirten CPJ, bu rakamın, 1995'te Cezayir'de ölen 24 gazetecinin ardından bir ülkede verilen en büyük kayıp olduğunu kaydetti. Raporda, Bağdat'ta ölen gazetecilerin en az 4'ünün, 8 Nisan'da Filistin Oteli'nin ABD tarafından bombalanmasında ve aynı gün El Cezire'nin Bağdat bürosunu vuran hava saldırısında hayatını kaybettiği hatırlatıldı. Söz konusu saldırıların önlenebileceğinin altının çizildiği raporda, Amerikalı komutanların otelde gazetecilerin bulunduğunu bildiği fakat askerleri bilgilendirmedikleri vurgulandı.
2003'te ölen gazetecilerin çoğunun savaş alanları dışında hayatını kaybettiğini belirten CPJ, 4 kişinin Filipinler'de bir yolsuzluk olayını takip ederken, 4 kişinin ise Kolombiya'da yaptıkları haberler yüzünden öldürüldüğünü kaydetti.
Irak savaşının gazeteciler için sıkıntılı bir dönem olduğunun altını çizen CPJ, bu dönemde terörle mücadele ve ulusal güvenlik adına bağımsız haberciliğin baltalandığını vurguladı. Bu duruma bir örnek olarak da Fas'ı gösteren komite, daha önce eleştirel medyaya tolerans gösterilen Fas'ta yürürlüğe giren yeni terörle mücadele yasası uyarınca geçen yıl 7 gazetecinin tutuklandığını hatırlattı.
Geçen yıl dünya genelinde 136 gazetecinin de hapsedildiğini açıklayan komite, bunların 36'sının Çin, 29'unun ise Irak savaşını fırsat bilerek siyasi muhalifler üzerinde baskı kurmaya çalışan Küba yönetimince tutuklandığını bildirdi.