HABER

38 bin bebek 1 yaşına gelmeden ölüyor

Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin canlı doğum gerçekleştiği ve bu bebeklerin yaklaşık 38 bininin 1 yaşına gelmeden hayatını kaybettiği açıklandı.

38 bin bebek 1 yaşına gelmeden ölüyor

Sağlık Bakanlığı, 1 yaşından önce ölen bebeklerin yaklaşık 22 bininin 1 aylık olmadan hayata gözlerini yumduğuna dikkati çekerek, aşılama konusunda anne-babaları uyardı.

ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİ

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan "Anne ve Çocuk Sağlığı Raporu", anne ve bebek ölümlerini önleme konusunda, ilgili tüm kesimlere önemli görevler düştüğüne dikkat çekiyor. Söz konusu raporda, tüm dünyada, hamilelik ve doğum sırasında gerçekleşen anne ölümleriyle 0-5 yaş arası görülen bebek ve çocuk ölümlerini önleyebilmenin, anne, bebek ve çocukların sağlıklarını korumakla mümkün olacağına işaret ediliyor. Raporda, Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin canlı doğum gerçekleştiği belirtilerek, bu bebeklerin yaklaşık 38 bininin bir yaşına gelmeden hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Bir yaşından önce ölen bebeklerin yaklaşık 22 bininin ise 1 aylık olmadan hayata gözlerini yumdukları bildiriliyor.

BEBEK ÖLÜMLERİ NEDENLERİ

1 aylık bebek ölümlerinin yüzde 66'sının ilk bir haftada gerçekleştiği vurgulanan raporda, Türkiye'de bebek ve çocuk ölümlerinin önemli bir bölümünün korunabilir hastalıklar sonucu gerçekleştiği ve anne sütü, takvimine uygun olarak yapılan aşılar ve düzenli hekim kontrolünün, bebek ve çocukları, ölüme yol açan birçok hastalıktan koruduğuna dikkat çekiliyor. Anne sütünün içerdiği yüze yakın yararlı maddeyle, bebekler için ilk 6 ay mükemmel tek besin olduğu vurgulanan raporda, anne sütüyle beslenen bebeklerin hastalıklara karşı daha dirençli oldukları bildirildi. Raporda; hamile tüm bayanların gebelikleri süresince hekim kontrolünde olmaları ve doğumlarını bir sağlık kuruluşunda yapmalarının, anne ve doğacak bebeğin sağlığı açısından çok önemli olduğuna işaret ediliyor.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sağlık Bakanlığı raporunda, annenin ilk gebelik yaşının 20 yaşın altında gerçekleşmesinin "ani bebek ölümleri" açısından önemli bir risk olduğu belirtilerek, hamileliği süresince sağlık personeli yardımı almayan ve doğumunu evde, sağlık personeli desteği olmaksızın gerçekleştiren annelerin bebeklerinin çok önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğuna vurgu yapılıyor. Annenin gebelikleri arasındaki sürenin kısalığının, ani bebek ölümleri açısından bir risk olduğuna işaret edilen raporda, iki doğum arası olması gereken ideal sürenin iki yıl olduğu kaydedildi. Raporda; annenin doğumdaki yaşının 35 ve üzerinde olmasının, doğum sırasında gerçekleşen anne ölüm oranlarında 3.11 kat artışa yol açtığına dikkat çekilerek, doğumların aralıklandırılmasının anne ve bebek ölümlerini önlediği ifade edildi.

BEBEKLERDE AŞILAMA

BCG verem, çocuk felci, difteri-boğmaca-tetanos karma aşısı, kızamık ve hepatit B aşılarının tamamının sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz yapıldığı vurgulanan raporda, daha sonra şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlık olarak bebek ve çocuklarımız için uyguladığımız aşılama takvimine göre; aileler bebekleri doğar doğmaz hepatit B, 2 ay dolunca BCG verem, difteri-boğmaca-tetanos karma aşısı, ağızdan çocuk felci aşısı, hepatit B, 3 ve 4 ay dolunca, difteri-boğmaca-tetanos karmayla ağızdan çocuk felci aşısı, 9 ay dolunca kızamık ve hepatit B, 16-18 ay dolunca yine difteri-boğmaca-tetanos karma aşısıyla ağızdan çocuk felci pekiştirme dozunu ücretsiz yaptırabilmektedir. Okul dönemi çocuklar için ilköğretim 1. sınıfta 'erişkin tipi difteri dozu' içeren tetanos-difteri aşısı, ağızdan çocuk felci, kızamık ve verem aşıları uygulanmaktadır."

En Çok Aranan Haberler