HABER

"3,8 milyar dolar kaynak gerek"

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulması halinde, yalnızca Türk tarafının rehabilitasyonu için gerekli kaynağın 3.8 milyar dolar olarak hesaplandığını söyledi. Şener, IMF ile imzalanan stand-by anlaşmasının uzatılıp uzatılmayacağı yönünde henüz hükümet olarak bir karar vermediklerini, ancak kendisine göre yeni bir anlaşma gerek olmadığını bildirdi.

Şener, Başbakanlık Merkez Bina'daki makamında yarın Kıbrıs ile ilgili Brüksel'de yapılacak olan 'Uluslararası Bağışçılar Hazırlık Toplantısı'na ilişkin bilgi verdi. Sözkonusu toplantının bir 'hazırlık' toplantısı olduğunu kaydeden Şener, toplantıda yardımlarla ilgili herhangi bir miktarın dile getirilmeyeceğini, asıl toplantının 2004 Eylül-Ekim aylarında gerçekleştireleceğini söyledi. Toplantıya, BM Güvenlik Konseyi Üyesi ülkeler, AB, OECD gibi uluslararası kuruluşların yanısıra bazı müslüman ülkelerin de davet edildiğini belirten Şener, "Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulması halinde, yalnızca Türk tarafının rehabilitasyonu için gerekli kaynak 3,8 milyar dolar olarak hesaplıyoruz" dedi. Annan Planı'nda bir uzlaşma olmaması halinde bu toplantının bir şey ifade etmeyeceğini dile getiren Şener, daha bonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Kıbrıs'a yapılacak yardımın arttırılmasına yönelik Hazine'de bir çalışma yapılıp yapılmadığına dair bilgisi bulunmadığını, KKTC ve TC olarak karşılıklı sürdürülen finansman desteğinin devam edeceğini ifade eden Şener, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzalanan stand-by anlaşmasının süresinin yıl sonunda biteceğini vurgulayarak, anlaşmanın uzatılması yönünde farlık görüşlerin ortaya çıktığını, ancak hükümet olarak konuyu daha karara bağlamadıklarını söyledi. Şener, kendi görüşünü de "Bana göre yeni bir sürüce gerek yok" şeklinde dile getirdi. Ekonominin sağlıklı olduğu bir ortamda, uluslararası kuruluşların müdahalesine gerek kalmayacağına dikkat çeken Şener, 'IMF ile stand-by anlaşmasının yapılmaması halinde mali disipline uyulmayacağı'na lişkin bir soru üzerine "Şimdiye kadar uygulanan bütün ekonomik politikalar, hükümetin programıydı. IMF'nin de bu programlarda bazı beklentileri vardı. Bundan sonra da günü kurtarmaya yönelik politikalar uygulamayacağız. Türkiye'nin geleceğini düşünerek sağlıklı işleyen mekanizmalarla yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Bankacılık Yasa taslağına dair değişiklik metninin henüz BDDK Yönetim Kurulu'nda tartışılmadığını ifade eden Şener, taslağın kendisine gelmesi halinde üzerinde çalışmaları sürdüreceklerini ve Meclis'e göndereceklerini belirtti. Şener, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün Kıbrıs'a ilişkin değerlendermeleri hakkında da yorum yapmaktan kaçındı.

En Çok Aranan Haberler