HABER

386 bin kişi terör nedeniyle göç etti

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 386 bin 360 vatandaşın terör ve güvenlik kaygılarıyla yaşadıkları köyden göç ettiğini belirtti.

ANKARA (ANKA) - İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 386 bin 360 vatandaşın terör ve güvenlik kaygılarıyla yaşadıkları köyden göç ettiğini, proje uygulamaları kapsamında 187 bin 861 kişinin eskiden yaşadığı köylerine geri dönüşün sağlandığını bildirdi. Devlet köylerinden ayrılanlara ödenmek üzere valiliklere 2.6 milyar TL gönderdi.

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli’nin soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, terör ve güvenlik kaygıları nedeniyle göç etmek durumunda kalan vatandaşlara yönelik Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi ile Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunun uygulanmasına yönelik çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

-386 BİNDEN FAZLA VATANDAŞ GÖÇ ETTİ-

İçişleri Bakanı, 14 il valiliğinden (Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkâri, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van) alınan verilere göre; 62 bin 448 haneden, 386 bin 360 vatandaşın terör ve güvenlik kaygıları yaşadıkları köylerden göç etmek durumunda kaldığını belirterek, şöyle dedi:

“Proje uygulamaları kapsamında 28 bin 384 haneden, 187 bin 861 kişinin eskiden yaşadığı köylerine geri dönüşleri sağlanmıştır. Valilerden alınan verilere göre geri dönüşün en çok olduğu iller sırasıyla Siirt, Ağrı ve Mardin illerimizdir.”

-128 MİLYON TL ÖDENEK AKTARILDI-

İçişleri Bakanı, proje kapsamında 1999-2011 yılları arasında bakanlık bütçesinden KDRP kapsamındaki illere toplam 128 milyon 360 bin TL ödenek aktarıldığını, 2012 yılı genel bütçesinden proje için ayrılan ödenek miktarının 17 milyon 655 bin TL olduğunu söyledi.

Bakan Şahin, terör ve terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle zarar gören vatandaşların bu zararlarının hızlı, etkin ve adil bir şekilde sulhen karşılanması amacıyla çıkartılan Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun’un 27 Temmuz 2004 tarihinde, uygulama yönetmeliğinin ise 20 Ekim 2004 tarihinde yürürlüğe girdiğini kaydetti.

-359 BİNDEN FAZLA KİŞİ BAŞVURDU, 2.6 MİLYAR TL ÖDENDİ-

Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar ülke genelinde zarar tespit komisyonlarına toplam 359 bin 249 başvuru yapıldığını, bu başvurulardan 297 bin 143 adedinin sonuçlandırıldığını, sonuçlandırılan bu başvurulardan 166 bin 754 adedi için tazminat ödenmesine karar verildiğini açıklayan İçişleri Başkanı Şahin, şöyle dedi:

“Bugüne kadar zarar tespit komisyonlarınca olumlu sonuçlandırılan ve sulhname imzalayan vatandaşlarımıza ödenmesine karar verilen toplam zarar tutarı 2 milyar 659 milyon 891 bin 694 TL olup, bu tutarın tamamı ilgililere ödenmek üzere valiliklere aktarılmıştır.”

-BAŞVURULAR EN ÇOK HAKKARİ’DE-

Başvuruların en çok olduğu Hakkari ilinde kanun kapsamında toplam 57 bin 761 başvuru yapıldığını ifade eden İçişleri Bakanı, “Bu başvurulardan 29 bin 571 adedi sonuçlandırılmış, Şırnak ilimizde ise toplam 29 bin 933 başvuru yapılmış ve bu başvurulardan 20 bin 438 adedi sonuçlandırılmıştır.”

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli konuyla ilgili ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, köye dönüşün genel arzu olduğunu belirterek şunlara değindi.

“Van ve Hakkâri’de yaptığım görüşmelerde en çok dile getirilen sorunlardan biri de köye geri dönüştü. Çünkü terör ve güvenlik nedeniyle yerlerinden, yurtlarından edilen insanlar eski günlerini arar olmuşlar. Geleneksel yaşam tarzından uzaklaşan ve iş bulamadıkları için daha zor koşullar altında bulunan insanlar terk ettikleri köylerine ve arazilerine dönüp tarım ve hayvancılıkla uğraşmak istemektedirler. Hükümetin bu alanda attığı adımlar olumlu karşılansa da uygulanan teşvik politikasının yetersizliği nedeniyle köye geri dönüşler beklentilerin altında kalmaktadır. Köye geri dönüşler için yeni bir planlama yapılmalı, güvenlik ve gönüllülük kriterleri çerçevesinde sosyo – ekonomik yaşam koşularının oluşması desteklenmelidir.

Öte yandan sınır bölgesindeki mayınlı arazilerin temizlenerek tarımsal üretimine açılması, topraksız ve az topraklı bölge insanlarının kullanımıyla organik tarımın desteklenmesi, hem bölge hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı gibi barışa da hizmet edecektir.”

ANKA

En Çok Aranan Haberler