Kocaeli AA- Türkiye'nin biyolojik mirası içinde nesli tehdit altında bulunan ve korunması önerilen 39 deniz canlısının bulunduğu belirtildi.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) internet sitesinde "Denizler geleceğimizdir" başlığı ile verilen bilgilere göre, gittikçe modernleşen balıkçılık teknolojisi, sayıları gün geçtikçe artan balıkçılık filolarının faaliyetleri sonucunda av miktarlarında sürekli azalma görülüyor.
Evsel ve endüstriyel atıkların oluşturduğu kirlilik, ekolojik dengenin bozulması, su ürünleri stoklarının olumsuz etkilenmesine neden oluyor.
Türkiye'de denizlerdeki balık stokları miktarının tam olarak bilinmediği, deniz araştırmalarına yeterince önem verilmemesi nedeniyle ulusal balıkçılık politikasının geliştirilemediği, tekne sayısının sürekli artması ve kota konmamasından dolayı yaşanan aşırı avcılığın balık stoklarında ciddi azalmalara neden olduğu ifade ediliyor.
Türkiye'nin biyolojik mirası içinde nesli tehdit altında bulunan ve korunması önerilen deniz canlılarından bazıları şöyle:
"Mersin balıkları, deniz alası, büyük camgöz köpek balığı, pervane balığı, yağlı balık, deniz atı, deniz çayırları, mercanlar, kırmızı yıldız, deniz süngerleri, deniz kaplumbağaları, yunuslar ve Akdeniz foku, deniz kulağı, kancalı ahtapot, gümüş sazanı, fil kulağı, güneşlenen köpek balığı, maya, misk ahtapotu, mühreler ve pina"
Avcılığı yapılan ekonomik türlerden tekir, barbunya, dil, pisi, kalkan, kırlangıç, minekop, uskumru, lüfer, palamut, istavrit, hamsi, orkinos ve karides
gibi canlıların stoklarında da büyük düşüşler görüldüğüne dikkat çekildi.