Üretilen bu damarlar Tıp alanında organ naillerinde kullanılabilecek.
BioRap adlı projenin üzerinde çalışan Fraunhofer enstitüsü, Tıp’ta çığır açacak bir yeniliğe imza attı. Yapay damar üretmeyi başaran Fraunhofer Enstitüsü, damarları biyolojik olarak değil, 3D yazıcıların yardımıyla yapay olarak oluşturdu.
3D yazıcılardan üretilen bu damarlar istenilen açı ve büyüklükte yapılandırılabiliyor. Biyolojik olarak üretilen damarlarda bu söz konusu değil. Çünkü burada damarın kalınlığı ve uzunluğu belirlenemiyor. Bu özellikle çoklu damar sistemleri için büyük bir sorun. Oysa yapay damar üretiminde her şey istenildiği gibi olabiliyor.
3D Inkjet yazıcılardan faydalanan Fraunhofer enstitüsü, bu sayede oldukça hızlı bir şekilde ve istenilen materyallerde üç boyutlu parçalar oluşturabiliyor. Hassasiyet için çoklu foton Polimerleşme (Multiphoton Polymerization) teknolojisinden faydalanıldı.
Bu teknolojide Materyaller, yoğun bir Lazer bombardımana tabii tutuluyor. Molekülleri uyaran bu bombardıman, onların birbirine kenetlenmesine yol açıyor. Polimerleşen materyaller belli bir süre sonra katı hale dönüşüyor.
Buradaki fark, materyallerin aynı zamanda esneklik kazanmaları. Tamamen kontrol alınabilen bu işlem sayesinde tam istenilen türde parçalar oluşturulabiliyor.
[
](http://www.scroll.com.tr/46286/samsung-wave-3-galaxy-note-galaxy-tab-7-7/)