NEW YORK (ANKA) - New York Barosu ticaret ve göçmenlik avukatlarından Cahit Akbulut, rüşvetin ve yolsuzluğun büyüklüğü ve etkisine göre Siemens olayında olduğu gibi 3M firmasına da çok büyük bir ceza gelebileceğini belirtti.
Akbulut, ANKA’ya ABD’de yürürlükte olan ve yabancı ülkelerde verilen rüşvet ve yolsuzluk yapan şirketlere cezai sorumluluklar getiren yasa konusunda açıklama yaptı. Akbulut, “The Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) yasası ABD’de 1997 yılında yürürlüğe girmiştir. Rüşvete karşı yaptırımları içeren bu yasa yabancı hükümet yetkililerine; ihale almak, mal satmak ve ayrıcalık tanınmak için rüşvet veren ABD vatandaşlarına şahıs ve şirket yetkililerine uygulanmaktadır. Bu yasanın uygulanması ABD Adalet Bakanlığı tarafından takip edilmektedir. Bu yasayı ihlal ettiği saptanan şirketler 2 milyona dolara kadar; şahıslar ve şirket yetkilileri de 100 bin dolara kadar para cezasıyla 5 yıla kadar da hapis cezasıyla cezalandırılabiliyorlar” dedi.
Rüşvetin ve yolsuzluğun büyüklüğü ve etkisine göre Siemens olayında olduğu gibi 3M firmasına da çok büyük bir ceza gelebileceğini belirten Akbulut şöyle devam etti:
“Bu yasa ayrıca ABD’de halka açık ve borsada hisseleri ticari işlem yapan firmalara da ilave sorumluluk getirmektedir. Yasa gereği bu tür firmaların muhasebe kayıtları sıkı bir kontrole tabi olup her türlü ödemenin açıklanmasını gerekmektedir. Yasanın bu taraftaki uygulaması ise Securities Exchange Commission (SEC) tarafından yapılmaktadır. İhlal tespiti durumda hapis cezası uygulanmamakla beraber diğer para cezalarının aynısı uygulanmaktadır. Buna en büyük örnek olarak Siemens firmasını gösterebiliriz. Siemens firması Aralık 2008 tarihinde Irak, Bangladeş ve Arjantin’de devlet çalışan ve görevlilerine rüşvet vermekle suçlanmış ve karşılıklı anlaşmaya uygun olarak 450 milyon dolar ceza ödemeye razı olmuştu.”