YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

4. Ahilik Haftası kutlamaları yapıldı

Gümüşhane Valiliğinin himayelerinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü

4. Ahilik Haftası kutlamaları yapıldı

Gümüşhane Valiliğinin himayelerinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinin katkılarıyla Gümüşhane'de bu yıl dördüncüsü düzenlenen Ahilik Kutlamaları yapıldı.

Kutlama Programına Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Belediye Başkan Vekili Mehmet Devran, Garnizon Komutanı Şerafettin Yılmaz, Rektör Vekili Prof Dr. Haydar Akyazı, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, İl Genel Meclis Başkanı Sabahattin Çobanoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ali İsmail Daltaban, Kurum Müdürleri, Oda Başkanları, Esnaf ve Sanatkarlar ile halkın katılımı Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Lütfi Kılıç’ın sunumu ile gerçekleştirildi.

Kutlama programı Belediye Başkanlığı ve Valilik ziyaretinin ardından Valilik toplantı salonda sinevizyon gösterisi, protokol konuşmaları ve yılın ahisi seçilen Halim Saran’a Meslek Odası Başkanları tarafından ahilik elbisesi giydirilmesi ve plaket verilmesinin ardından Zafer meydanında Ahilik Pilavı ikram edilmesi ve halk oyunları gösterileri sunulması ile devam etti.

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda konuşmasında;

Ahilik teşkilatı ve geleneklerinin önemine vurgu yaparak Türk milletinin en önemli hasletlerinden birisinin de geleneklerine sahip çıkması ve devam ettirmesi olduğunu söyledi.

-“AHİLİK ANLAYIŞI ÖRNEK İNSANDAN HAREKET EDİP ÖRNEK TOPLUMA VE GÜÇLÜ DEVLETE GİDİŞİ İFADE EDER”

Vali Mayda, ahilik geleneklerinin de bunlardan birisi olduğunu belirterek, ahilik anlayışında meslek ve ahlak eğitimini içeren “eğitim” ve “disiplin” olduğunu dile getirdi. Ahilik anlayışının örnek insandan hareket edip örnek topluma ve güçlü devlete gidişi ifade ettiğini kaydeden Vali Mayda, “Her meslek grubunun kendi iç çalışması, iç dayanışması, disiplini ve yardımlaşması vardır. Toplam kalite yönetimi aslında bizim geleneksel esnaf ve sanatkarlarımızın uyguladığı anlayış. Bunu Avrupa tekrar keşfetmiş, bizde tekrar adapte ediyoruz. Ama aslında bu bizim köklerimizden gelen bir anlayıştır.” dedi.

-“KRİZLERDEN RAHAT ÇIKMAMIZIN SEBEBİ BU İÇ DİNAMİKLERE YÖNELMEMİZ”

Son zamanlarda ekonomik krizlere rağmen Türkiye’nin rahatça bu krizleri atlatmasını ‘iç dinamiklere yönelmenin bir sonucu’ olarak değerlendiren Vali Mayda, ‘güçlü insan, güçlü toplum, güçlü devlet’ anlayışının kaynağının önemli ölçüde esnaf ve sanatkarlardan aldığını söyledi.

“İnsana en iyi hizmetin verilmesi, insanın mutlu edilmesi anlayışıdır” diye konuşan Vali Mayda, konuşmasının sonunda bu geleneği törensel olmaktan öte davranışsal olarak, bir meslek anlayışı olarak devam ettirmeleri tavsiyesinde bulunarak, “Ahilik nasihatleri içerisinde yer alan dürüstlük, güvenilirlik, iş ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme gibi daha yüzlerce sayabileceğimiz örnekleri geliştirerek devam etmemizi diliyoruz. Her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olan birlik ve dayanışmayı önceki dönemlerde yaptığımız gibi bundan sonra da yapmayı diliyoruz.” dedi.

-“AHİLİK TEŞKİLATI GÜÇLÜ BİR TEŞKİLATTI”

Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sinan Müftüoğlu, Ahilik kavramı ve ilk ahiler hakkında bilgi verdi. Ahilik teşkilatını kurucusunun Ahi Evran olduğunu kaydeden Müftüoğlu, “Ahilik teşkilatı güçlü bir teşkilattır. Türk sosyo-ekonomik hayatının gelişmesinde önemli bir yeri olan Ahilik teşkilatı, Türk milleti tarafından günümüze kadar yaşatılmış güçlü bir geleneğimizdir.” ifadelerini kullandı.

Bakanlık tarafından hazırlanan “Ahilik teşkilatı” adlı sinevizyon gösterisinin ardından konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daltaban, Ahilik geleneğinin yüzyıllardır Türkiye’de devam ettirildiğini söyledi.

GTSO Başkanı İsmail AKÇAY ise slayt eşliğinde yaptığı konuşmasında ahiliğin 124 kuralından bahsetti. Akçay, Gümüşhane’de yılın ahisi uygulamasının bu yıl başlatıldığını belirterek, bu bağlamda bir kişinin seçileceğini fakat hepsinin hak ettiğini söyledi.

Toplantının son bölümünde bu yıl ilk defa “Yılın ahisi” seçilen Halim Saran adlı esnafa ahilik kaftanı giydirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Müftüoğlu, GTSO Başkanı Akçay ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Daltaban tarafından kaftanı giydirilen Saran’a Vali Dr. Yusuf Mayda ise plaket verdi. Buradaki tören toplu olarak çektirilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.

-PROTOKOL ÜYELERİ KAVURMA, PİLAV DAĞITTI

Hafta kapsamında bir diğer etkinlik ise Zafer Meydanında gerçekleştirildi. Halk oyunları gösterilerinin yapılmasının ardından Vali Mayda, oda başkanı ve birlik başkanları tarafından protokol üyeleri ve vatandaşlar 500 kişilik pilav, kavurma ve ayran ikram edildi.

4. Ahilik Haftası Kutlamalarında Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail AKÇAY’ın konuşma metni.

4. AHİLİK HAFTASI

19-23 Eylül 2011

“Tüccar, Milletin Emeği ve Üretimini Kıymetlendirmek İçin, Eline ve Zekasına Emniyet Edilen ve Bu Emniyete Liyakat Göstermesi Gereken Adamdır.”

M. Kemal ATATÜRK

Ahilik Nedir?

Ahi; Kardeş, arkadaş, dost, cömert, eli açık, konuksever, yiğit anlamlarında kullanılmaktadır.

Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek erbabı yetiştiren çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme modelidir.

Ahilik; zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, millet ve devlet maddiyat ve maneviyat, arasındaki dengeli ve iyi ilişkiler kuran, sosyal huzur sağlayan bir teşkilat yapısı ve köklü eğitim sistemidir.

Çağdaş bir sivil örgütlenme modeli olan ahilik 13. Yüzyılda Anadolu topraklarında kurumsallaşmış günümüz şartlarında bile örnek bir esnaf ve tüccar örgütlenme modelidir.

Ahilik Teşkilatı Nedir?

Ahi birlikleri her kurum gibi, belli bir ihtiyacı karşılama amacı ile kurulmuşlardır.

Türk Halkının sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlâki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluşun adıdır.

Ahilik, hem sosyal hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak; birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı ibadet sayan, din ve ahlâk kurallarına sıkı sıkıya bağlı bir teşkilatıdır.

Ferdi teşebbüs, serbest kazanç, mesleki hürriyet, menfaat çatışması yerine bütün topluma hakim bir nizam ve sosyal adalet duygusu, din ve ahlak kaideleri üzerine kurulmuş, barışçı geleneklerle gelişen bir meslek mukaddesatı ve iş ahlakı Ahi birliklerinin ahengini sağlamıştır.

Ahi Evran Kimdir?

Ahi teşkilatının kurucusu Ahi Evran, Azerbaycan'ın Hoy şehrinde doğmuş, 1172-1262 yılları arasında yaşamıştır. Ahi Evran'in asıl adı "Nasîrüddin Ebü'l Hakayık Mahmud B. Ahmed"dir. Ünlü Türk bilgini, iktisatçı ve sanatkar Ahi Evran ilk eğitimini doğum yeri olan Azerbaycan'ın Hoy şehrinde aldıktan sonra Horasan'a giderek ünlü alimlerden Fahreddin Razî'nin derslerine devam etmiştir.

Ahi Evran gençliğinde Hoca Ahmet Yesevî'nin talebelerinden aldığı ilk tasavvuf terbiyesi ile yetişmiş ve olgunlaşmıştır. Ahi Evran, Hac vazifesini yerine getirdikten sonra o devrin mutasavvıflarının buluşma yeri olan Bağdat'a gitmiştir.

Ahi Evran, ahlâk, sanat ve konukseverliğin uyumlu bir birleşimi olan Ahilik teşkilatını kurmuş ve bu kurumu son derece saygın bir kurum haline getirmiştir.

Bu sivil toplum kuruluşu yüzyıllar boyunca bütün esnaf ve sanatkarlara yön vermiş, onların işleyişini düzenlemiştir. Ayrıca Ahilik, yeniçeriliğin kuruluşunda, Hacı Bektaş töreleriyle birlikte önemli rol oynamış, devlet adamları bu kuruluşa girmeyi onur saymışlardır. Örneğin Osmanlı hükümdarı olan Orhan Gazi ve oğlu Sultan Murat gibi padişahların yanı sıra devletin üst düzey yöneticileri birer Ahi idiler.

Hakkında birçok araştırma yapılan Ahi Evran Veli "Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi Ahiret için çalış" Hadis-i Şerifi'ni kendisine rehber edinmişti. Ahilik teşkilatı mensuplarına dünyada yaşamak için bilgi, ahlak ve sanata, esnaf-sanatkarlar arasında yardımlaşma ve dayanışmaya, Ahiret için de takva ve iman esaslarına sımsıkı sarılmaya ihtiyaç olduğunu sık sık hatırlatırdı. Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda büyük görevleri olan ve binlerce sanatkarı yetiştirmiş olan Ahi Evran 1261 yılında şehit edilmiştir. Kabri Kırşehir'dedir.

Ahilik teşkilatı ahlak, akıl, bilim ve çalışma olmak üzere dört temel esas üzerine kurulmuştur.

II. Murad ve Fatih dönemlerinden sonra ise, pek çok fonksiyonlarını kısmen veya tamamen kaybeden Ahilik kurumu, bir esnaf teşkilatına dönüşmüştür.

İçinde bulunduğumuz çağ, sivil toplum örgütlerinin toplum hayatında çok aktif hale geldiği bir dönemdir. Modern devletler toplum hayatının şekillendirilmesinde sivil örgütlerin önemini kavramış ve görevlerinin büyük bir kısmını adı geçen örgütlere devretme eğilimine girmişlerdir.

Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları, KOSGEB, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent Enstitüsü, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifleri, İşçi ve İşveren Sendikaları ile Tarım Kredi Kooperatifleri Ahilik geleneğinin günümüzdeki temsilcileridir.

Ahilik vizyonunun çekirdek ilkeleri ise şöyle sıralanabilir:

- Örgütün toplumsal sorumluluğu

- Hizmette mükemmellik

- Dürüstlük ve doğruluk

- Ortak yaşama

Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur, müşterek değerlerin korunması ile mümkündür. Türklerin Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sır Ahilik anlayışı içerisinde bu değerlere saygı göstermeleridir.

Bütün bu çalışmalara baktığımız zaman, katılımcı demokrasinin ilk adımlarının, Ahilik Teşkilatı ile başladığını söyleyebiliriz.

Ahiliğin temel amacı nedir ?

Ahiliğin temel amacı: Zenginle fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında bir denge kurarak toplumsal barışı sağlamaktır. Ahiliğin bu amacı günümüzde meslek odaları ve işçi, işveren sendikaları tarafından yapılmaya çalışılmaktadır.

Ahilik Kuralları ; Ahiliğin 124 kuralı bulunmaktadır.

Bunlardan bazıları;

Ticaret Ahlâkında Yasaklanan Hususlar

1. Hileli ve çürük mal satmayacaksın,

2. Müşteriden fazla para almayacaksın,

3. Bir başkasının malını taklit etmeyeceksin,

4. Noksan tartmayacaksın ve bozuk terazi kullanmayacaksın,

5. Sahte ve kalitesiz mal üretmeyeceksin

Ahi Ahlâkını Meydana Getiren Kurallar

1-İyi huylu ve güzel ahlâklı olmak,

2-İşinde ve hayatında doğru, güvenilir olmak,

3-Ahdinde, sözünde ve sevgisinde vefalı olmak,

4-Sözünü bilmek, sözünde durmak,

5-Hizmette ayrım yapmamak,

6-Yaptığı iyilikten karşılık beklememek,

7-Güler yüzlü olmak,

8-Tatlı dilli olmak,

9-Hataları yüze vurmamak,

10-Dostluğa önem vermek,

11-Kötülük edenlere iyilikte bulunmak,

12-Tevazu sahibi olmak,

13-Hiç kimseyi azarlamamak,

14-Anaya ve ataya hürmet etmek,

15-Dedikoduyu terk etmek,

16-Komşularına iyilik etmek,

17-İnsanların işlerini içten, gönülden ve güler yüzlü yapmak,

18-Başkasının malına hıyanet etmemek,

19-Sabır ehli olmak,

20-Cömert, ikram ve kerem sahibi olmak,

21-Daima hakkı kullanmak,

22-Öfkesine hakim olmak,

23-Suçluya yumuşak davranmak,

24-Sır saklamak,(...)

AHİLİK NASİHATI

Harama bakma, haram yeme, haram içme, doğru, sabırlı, dayanıklı ol.

Yalan söyleme.

Büyüklerinden önce söze başlama.

Kimseyi kandırma.

Kanaatkâr ol, dünya malına tamah etme,

Yanlış ölçme, eksik tartma.

Kuvvetli ve üstün durumdayken affetmesini, hiddetliyken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaçken bile başkalarına verecek kadar cömert ol.”

AHİ EVRAN

YILIN AHİSİ

Halim SARAN

AHİMİZİ TEBRİK EDİYORUZ.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler