Genel Maden İşçileri (GMİS) Genel Başkanı Alabaş, "Türkiye iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sıradadır. Ülkemizin bu tabloyu değiştirmesi için yönetsel önlemleri hayata geçirmesi gerekmektedir" dedi.
GMİS Genel Başkanı Alabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yer altı kaynaklarının zengin olmasına karşın maden varlığının tespitinin tam anlamıyla yapılamadığını söyledi.
Türkiye'nin madenler açısından önemli rezervlere sahip olmasına rağmen bu rezervlerin ekonomiye kazandırılmasında sorunlarla karşılaşıldığını anlatan Alabaş, şöyle konuştu:
"Madenlerin aranması, bulunan madenlerin çıkarılması ve taşınması gibi çalışmalar büyük miktarda yatırım gerektirir. Gerekli sermaye olmadan madenler işletilemez. Günümüzde geri kalmış ülkelerin madenlerini gelişmiş ülkelerin işletmesinin temel nedeni sermayedir. Derin yer altı madenciliğinin ağırlıklı olarak kamu eliyle yürütülmesi gerekmektedir. Bu nedenlerle kamunun, ülkemizin sanayileşmesi ve kalkınması açısından madencilik sektörüne yönelik politikalarını güçlendirmesi, kamu ağırlıklı madencilik faaliyetlerini daha aktif hale getirmesi için düzenlemeler yapması gerekmektedir. Yer altı taşkömürü işletmeciliği uzmanlık ve büyük yatırım gerektiren bir sektördür. Bu sektörde eğitim de, üretim kültürüyle yoğrulmuş uzun bir süreyi gerektirir. Türkiye iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sıradadır. Ülkemizin bu tabloyu değiştirmesi için yönetsel önlemleri hayata geçirmesi gerekmektedir. Ülkemizde müstakil bir İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarılmışsa da, önemli olan yasanın getirdiği iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin tüm iş yerlerinde eksiksiz olarak uygulanması için denetimlerin çok etkin bir biçimde yapılmasıdır. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin tam anlamıyla alınmadığı işletmelerde sağlıklı maden üretimi de mümkün değildir."
Madencilik sektöründe disiplinli üretim, iş sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra canı pahasına yer altı zenginliklerini ülke ekonomisine kazandıran madencilerin güvenceli çalışması için örgütlenmenin de önemli bir faktör olduğuna dikkati çeken Eyüp Alabaş, sözlerini şöyle tamamladı:
"Madenciliğin, dayanışmayı, bir bütün olarak hareket etmeyi ve yardımlaşmayı gerektiren bir sektör olduğu da göz önüne alındığında madencilerin sendikal örgütlenmeleri önemlidir. Örgütlenme, iş sağlığı ve güvenliği açısından son derece önemlidir. Devletin yetersiz kaldığı denetimi sendikalar yapmaktadır. Madencilik sektöründe örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Zonguldak Taşkömürü Havzası'nda 164 yıldır kömür üretilmektedir ve bu uğurda 5 bin şehit verilmiştir. Hayatlarını ülke ekonomisine katkı vermek için kaybeden tüm maden şehitlerimizin, kanını canını ortaya koyarak maden üretmeye devam eden tüm madencilerimizin ülkemizin gelişmesinde alın teri bulunmaktadır."
Muhabir: Ferdi Akıllı
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz