KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

4. Ayda bebek beslenmesi

Anne sütü bebeğiniz için muhteşem bir besindir.

4. Ayda bebek beslenmesi

Bebeğin fiziksel gelişiminin sağlanmasında çok büyük bir rol oynar. İlk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklık sistemleri güçlenir, anne sütü ile beslenen bebeklerde, beslenmeyenlere oranla alerjik rahatsızlıklar daha az rastlanır. Unutulmamalı ki emzirmenin yalnızca bebeğe değil anneye de çok fazla yararı vardır. Annenin sağlıklı kalmasına ve yeni bir gebeliğin gecikmesine sebep olur. Ayrıca emzirmek, kadınlarda meme kanseri riskini azaltmaktadır.

Bebeğinizin yalnızca anne sütü ile beslendiği bu dönemlerde su takviyesi gerektiren durumlar dışında ek bir su gereksinimi yoktur. İlk günlerde gelen anne sütü çok besleyicidir. Anne sütü emzirdikçe artar. Sütünüzün kesilmesinden korkmamalısınız. Anne sütü başta koyu bir kıvamda iken zamanla sulanmaya başlar. Bu anne sütünün bir özelliğidir. Her annenin sütü yararlıdır ve çocuğuna özeldir.

Bu sebeple benim sütüm çocuğuma yaramıyor gibi sözlerin aslı yoktur. Bebeğiniz her beslenmeden sonra az miktar dışkısını yapabilir. Bazı durumlar ishal ile karıştırılabilir. Bu tamamen normaldir. Endişe etmeniz gereken bir durum söz konusu değildir.
Emziren anneler her zaman için bol ve pamuktan yapılma sütyenleri tercih etmeliler. Ayrıca anneler kendi sağlıklarına ve beslenmelerine de dikkat etmeliler. Bu dönemde bebeğin gün içi beslenmelerinin sayısı dört veya beşe inmiştir ama ay ortasında yaşanacak olan büyüme atağı birkaç gün beslenme sayısının artmasına yol açabilir. Bu ay tahıl gevreklerine ve diğer katı gıdalara başlamak – hele de bebeğin daha iyi uyumasına yardımcı olduğu söylentisini (henüz kanıtlanmamış bir varsayım) duymuşsanız – size cazip gelebilir belki ama bebeğiniz katı gıdaya hazır olduğuna dair açık ve net belirtiler verene kadar katı gıda verimini ertelemenizde yarar vardır.

Bazı besinler 6 aydan önce kesinlikle bebeklere verilmemelidir. Bu gıdalar şu şekilde sıralanabilir: Gluten, inek sütü ya da süt ürünleri, balık ve kabuklu deniz mahsülleri, turunçgiller, yumurta, proteinli diğer gıdalar. Bebeğinizin ek besin alacak gelişimde olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle yutabilme becerisinin gelişip gelişmediğini kontrol etmelisiniz. Aynı zamanda bebeğinizin destekli bir şekilde de olsa oturur pozisyonda durabilmesi gerekmektedir. Tüm bu şartlar sağlandığı takdirde, anne sütüne ekstra olarak, katı gıda alımının sindirim sistemini güçlendirdiğini ve geçiş dönemini kolaylaştırdığını düşünüyorsanız, bebeğinize ev yapımı yoğurt, pirinç, arpa, yulaf, ya da çok iyi rendelenmiş ve püre haline getirilmiş, avakado, elma, muz ve armut yedirebilirsiniz.

Eğer bebeğinizi katı gıdalara başlattıysanız, ürünleri teker teker vermekte fayda vardır. Bebeğinizin alerjisinin olup olmadığını belirlemek için ürünleri tek tek vermelisiniz. Bebeğinizde kızarma, öksürme, ishal vs gibi belirtiler görmeye başladıysanız derhal gıdanın verimi kesilmeli ve doktora başvurulmalıdır. Özellikle aile bireylerinden birinin, herhangi bir yiyeceğe karşı alerjisi var ise o gıdanın veriminde iki kat daha dikkatli olmalısınız.

Ancak hatırlatmakta fayda var. İlk 6 ay yalnızca anne sütü bebeğinizin gelişimi için yeterli bir besindir.

En Çok Aranan Haberler