Bebeğinize bir oyuncak verdiğinizde onu kendi haline bırakmamalı, onunla birlikte oynamalı ve oyun hakkında onunla konuşmalısınız. Anneler bu dönemde bebeklerine bakarak gülümsemelilerdir. Sesli ya da renkli oyuncaklar bebeklerin duyularının gelişmesine katkı sağlar. Bu tarzdaki oyuncakları bebeğinize alabilirsiniz. Aynı zamanda bebeğinize bazı esneme hareketlerini yaptırmalısınız, bu bebeğinizin kas gelişimi etkiler. Bebeğinize temiz hava aldırın ve yeni ortamlar ile tanıştırın. Ona hafif rahatlatıcı masajlar yapın.
Bu dönemde bebeğinizle hem eğitici hem de eğlenceli etkinlikler yapmak istiyorsanız, buna örnek olarak “Baloncuk” oyununu size önerebiliriz. Bebeğiniz bu dönemde yeni yeni bir şeyleri kavramaya ve elleri ile hissetmeye başladı. Bu onun için inanılmaz bir deneyimdir çünkü hayatında ilk kez dokunmak nedir öğreniyor ve farklı materyallerin ona hissettirdiği şeyleri anlamaya çalışıyor. Ayrıca elleri ilk kez beyninin ona söylediği komutları yerine getirmeye başladığı için elinde bir şeyler tutmak onun için büyük bir başarıdır.
4 aylıktan 1 yaşa kadar yapabileceğiniz bu aktivite, bebeğinizin el-göz koordinasyonu gelişimi için oldukça faydalıdır. İhtiyacınız olan tek şey ise çocuklara uygun gözlerini yakmayacak ya da alerji yapmayacak baloncuklardır. Bu üfleyerek baloncuklar yaptığımız karışımı internetten ya da bebek ürünleri satan mağazalardan satın alabilirsiniz. Hiç uğraşmadan internet üzerinden tarifini bulup evinizde kendiniz de yapabilirsiniz. İlk yapmanız gereken bebeğinizi üzerine banyo havlusu, plastik mat ya da bir havlu serilmiş banyo koltuğuna yerleştirmek olacaktır. Ardından baloncukları dikkatli bir şekilde ona doğru üfleyerek başlayabilirsiniz. Bırakın etrafta uçuşan baloncukları yakalamaya, onlara ulaşmaya çalışsın. Karışımınızın içinde sabun benzeri bir madde varsa gözlerine gelmemesine dikkat etmeniz yeterlidir. Henüz baloncukları yakalayabilecek kadar gelişmiş olmasa da sadece elleriyle uzanmaya çalışırken bile ne kadar eğlendiğini görebilirsiniz. Daha sonrasında baloncukları bebeğinizin vücudunun farklı parçalarına nişan alarak üflemeye başlayın. Kollar, eller, göbek gibi genel ve büyük parçaları tercih etmeniz daha anlaşılır olmanızı sağlayacaktır. Bunu yaparken bir yandan bebeğinizle konuşmayı unutmayın. ” “Baloncuklar göbeğe geliyor” ya da “Elinde bir baloncuk var” şeklinde onunla konuşarak ve baloncukları nişan aldığınız parçaların ismini söyleyerek ona bu parçaların isimlerini öğrenmede daha şimdiden yardımcı olabilirsiniz. Eğer cildi nemlenmeye başlamışsa cildine bir zarar gelmemesi adına tahriş olmadan ya da herhangi bir kızarıklık meydana gelmeden önce oyunu bitirip onu temizleyebilirsiniz.
Bir diğer örnek ise “Telefon Konuşması” denilen etkinliktir. 3 aydan 9 aya kadar bebeğinizle eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bu aktivitedeki amaç onun sözel yeteneğini geliştirmektir. İhtiyacınız olan şeyler 2 adet oyuncak telefon ya da kapatılmış, bağlantısız 2 adet normal telefondur. Biliyorsunuz ki o sizinle iletişim kurmak istiyor ama henüz konuşamıyor. Bu etkinlik aranızdaki iletişim bağını geliştirmek amacıyla kullanılabilir. Telefonlardan birini kendiniz alın ve diğerini bebeğinize verin. Anlaşılır ve yavaş şekilde basit cümlelerle konuşmaya başlayın. Cümle aralıklarını uzun tutun. Sorularınız veya yorumlarınız arasında çocuğunuz ses çıkarmaya ve tepki vermeye başlayabilir. İletişim için önemli bir aktivitedir.