Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, erkek hemşirelerin taleplerinin dikkate alınması gerektiğini ifade ederek, Sağlık Bakanlığı’nda bugün itibariyle 5 bin 200 civarında erkek hemşirenin olduğunu söyledi. Bu hemşirelerin 4 bin 900’ünün askerliğini yapmadığını söyleyen Kahveci, “Erkek hemşirelerin de hastanede askerlik ve çalışma ortamlarında düzenleme yapılması gibi talepleri de değerlendirmeye alınmalıdır” şeklinde konuştu.
Kahveci yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de görev yapan 10 bin hemşirenin sorunlarla Hemşireler Haftasını karşıladığını ifade ederek, “Hemşireler haftasını ülkemizin dört bir yanında görev yapan yaklaşık 110 Bin hemşire sorunlarla karşılıyor. Bugün Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan 75 bin 200 hemşire, üniversite hastanelerinde görev yapan 17 bin 500 ve özel sektörde çalışan 16 bin 900 hemşirenin hepsi sıkıntılarla uğraşıyor” dedi.
Kahveci hemşirelerin lojman ve kreş yetersizliği gibi sosyal sorunların yanı sıra malzeme eksikliği, fiziki mekan yetersizliği gibi çalışma ortamlarında olumsuzluklarla karşılaştıklarına dikkat çekti.
-SÖZLEŞMELİ HEMŞİRELER KENDİ BEBEKLERİNE VAKİT AYIRAMIYOR-
Sağlık Bakanlığı’nda icat edilen sözleşmeli çalışma ile birlikte ailesinden ayrı, çocuğuna hasret, mali ve sosyal haklarda mağdur edilen sözleşmeli hemşirelerin olduğunu ifade eden Kahveci, “Çocuklara ve bebeklere sağlık hizmeti verirken süt izni hakkının kısıtlı olması nedeniyle kendi bebeğine yeterli vakti ayıramayan sözleşmeli anne olan hemşireler sorunlarına çözüm beklemektedirler” şeklinde konuştu.
-DÜŞÜK ÜCRETLİ HEMŞİRELER-
Vekil ebe hemşire olarak istihdam edilerek hemşirelerin düşük ücretlere mahkum edildiğini belirten Kahveci, hemşirelerin nöbet ücretlerinde yaşanan sorunlardan tutunda döner sermaye ödemelerindeki adaletsizliğe, fazla mesaiye kadar bir çok konuda mağduriyet yaşadığını ifade etti. Hemşirelerin üniversite hastanelerinde performans sistemi nedeniyle döner sermayelerinde ciddi kayıplar yaşadıklarını belirtti.
-EN FAZLA ŞİDDET HEMŞİREYE-
Şiddetin adeta rutinleştiği sağlık alanında en fazla sözlü ve fiziksel şiddete uğrayanların hemşireler olduğunu kaydeden Önder Kahveci “Yapılan araştırmalarda hemşirelerimizin yüzde 90’ından fazlasının şiddete uğradığını ifade etmesi durumun vahametini anlatmaya yeterlidir” dedi.
-ERKEK HEMŞİRE HASTANEDE ASKERLİĞİ BEKLİYOR-
Kahveci erkek hemşirelerinde taleplerinin dikkate alınması gerektiğini kaydederek “Bugün Sağlık Bakanlığı’nda 5 bin 200 civarında erkek hemşire var. Bunların 4 Bin 900’ü askerliğini yapmamış. Erkek hemşirelerin de hastanede askerlik ve çalışma ortamlarında düzenleme yapılması gibi talepleri de değerlendirmeye alınmalıdır” şeklinde konuştu.
Kahveci idarecilerin hemşirelerin sorunlarının çözümü için adım atması gerektiğini kaydederek, Tüm olumsuzluklara rağmen hizmet aşkı ile milletine şifa dağıtan tüm hemşirelerin hemşireler haftasını kutladı.(ANKA)