YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

4. Kestane Araştırma Grubu Toplantısı Sona Erdi

Aydın Kestane Araştırma Grubu tarafından düzenlenen “4. Kestane Araştırma Grubu Toplantısı” sona erdi.Aydın Ticaret Odası...

4. Kestane Araştırma Grubu Toplantısı Sona Erdi

Aydın Kestane Araştırma Grubu tarafından düzenlenen “4. Kestane Araştırma Grubu Toplantısı” sona erdi.

Aydın Ticaret Odası (AYTO) öncülüğünde oluşturulan ''Aydın Kestane Araştırma Grubu'' tarafından düzenlenen 4.Kestane Araştırma Grubu toplantısı Aydın'da 15 -17 Ekim tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi Magnesia Salonu'nun da Türkiye, ABD, Slovenya ve İtalya'dan kestane konusunda uzman bilim adamların da katılımı ile gerçekleşti. Aydın’da 3 gün devam eden ve 7 oturum halinde toplam 23 bildirinin paylaşıma sunulması ile üretici ve kestane yetiştiriciliği sorunlarının değerlendirildi.

4. Kestane Araştırma Grubu Toplantısı’nın son gününde Aydın protokolü ile yerli ve yabancı bilim adamları bir araya geldi. Düzenlenen etkinliğe Aydın Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, Uludağ Üniversitesi emekli Prof. Dr. Arif Soylu, Amerika Michigan State Universty'de görevli Prof. Dr. Dennis Fulbright, Slovenya Biotechnical Faculty Agronomy Dr. Anita Solar, İtalya Universita di Torino Prof.Dr. Giancarlo Bounuous, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşların temsilcileri ile davetliler katıldı.

Etkinlikte konuşan Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, 4. Kestane Araştırma Grubu Toplantısı’ne destek veren tüm kuruluşlar ve katılımcılara teşekkür ederek, “Aydın hep incir, zeytin ve zeytinyağı ile tanınıyordu. Aydın'da iki gündür devam eden 4.Kestane Araştırma Grubu toplantısında Aydın'ın Kestane ile özdeştirecek bir deyim bulunması ve bu deyinin her toplantıda kullanılmasını öneriyorum. Böyle bir deyimin bulunması yönünde çalıştayın üzerine düşeni yapacağına inanıyorum” dedi.

Prof. Dr. Dennis Fulbright da, etkinliğin ardından gazetecilere yaptığı açıklama, Dünya’da Türk kestanesi olarak tanındığını, üretim alnının Bursa ili ve yöresi olarak bilindiğini belirterek, “Aydın’da düzenlenen 4.Kestane Araştırma Grubu toplantısında edindiğim izlenimlerde asıl üretimin çoğunluğunun Aydın İli ve yöresinde yapıldığını, ancak Kestane işlemede ve tanıtımında Bursa’nın önünü çektiğini öğrenmiş oldum” diye konuştu.

Fulbright, Amerika Birleşik Devletleri’nde Kestane ağacının yaygın olmadığını, bu meyvenin İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerinden ithal edildiğini ve bunun da sadece kestane unu olarak tüketildiğini sözlerine ekledi.

Aydın Kestane Araştırma Gurubu ile yabancı konukların, Aydın İl genelinde tarihi ören yerlerine düzenlenecek gezinin ardından memleketlerine dönecekleri belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler