YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"4. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu" -KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Köse: "Burada tartışılacak konuların deniz ticareti bilimine katkı yapacağını umuyorum"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Köse, "4. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu"nda tartışılacak konuların deniz ticareti

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Köse, "4. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu"nda tartışılacak konuların deniz ticareti bilimine katkı yapacağını umduğunu söyledi.

Prof. Dr. Köse, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi tarafından KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen, "4. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu" açılış töreninde yaptığı konuşmada, sempozyumun daha önce İstanbul, İzmir ve Mersin'de organize edildiğini, dördüncüsünün Trabzon'da, KTÜ'de gerçekleştirilmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

KTÜ'nün 57 yıl önce kurulduğu zaman Türkiye'nin kuruluş bakımından 4. üniversitesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Köse, "Doğu Karadeniz'i baz alarak kurulan üniversitemiz 30 yıl önce Sürmene Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu ile bölgede denizciliğe, deniz ticaretine el atmıştır. Bölgenin denizcilik sorunları veya akademik anlamda üreteceği bilgilerle onlara çözüm üretmeye, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda da katkı yapmaya başlamıştır" dedi.

Prof. Dr. Köse, üniversitenin 866'sı öğretim üyesi olmak üzere 2 bin akademik personelle bölgeye hizmet verdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yetiştirdiği 155 bin mezunu bir paydaş olarak görüyoruz. Mezunlarımız, ulusal ve uluslararası düzeyde üniversitemizin tanınırlığına katkı yapmaktadırlar. Üniversitemiz bölgeye eğitim öğretimle katkı yaptığı gibi ekonomik, sosyal, kültürel anlamda katkı yapıyor. Burayı kongre, sempozyum kenti haline çevirmeyi de bir stratejik amaç olarak daha önce belirlemişti. Bünyemizden 5 yeni üniversite ayrılmasına rağmen, üniversitemiz 50 bin öğrencisiyle bugün Türkiye'nin yüksek öğretimine katkı yapmaktadır. Bu amaçla, düzenlediği bu etkinliğin amacına ulaşır bir şekilde gerçekleşmesini diliyorum. Burada tartışılacak konuların deniz ticareti bilimine katkı yapacağını umuyorum."

Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Seyhan, sempozyumun dördüncüsünün Trabzon'da yapılmasını mümkün hale getiren üniversite yönetimine teşekkür ederek, "Deniz bilimleri camiasının çok fazla alışkın olmadığı, daha çok tarihçilerin hemhal olduğu konuda bizim dünyamıza da ışık vereceklerini tahmin ediyoruz" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Bostan yönetiminde açılış konferansı gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Bostan, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden hemen sonra politikalarını Karadeniz'e çevirmiş olması ve suratla Karadeniz'i iç deniz haline dönüştürecek hareket başlatmasının ve çok geçmeden bunu başarmasının herhalde bilinçli bir hareket olduğunu söyledi.

Bostan ve diğer konuşmacılar Prof. Dr. Mehmet Genç ve Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu, katılımcılara Karadeniz'deki ticaret tarihine ilişkin kronolojik bilgi sundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler