Tasarı ile işkence suçlarında artık zaman aşımı uygulanmayacak.
3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 6’ncı maddesinin ‘Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir’ şeklindeki ikinci fıkrası; ‘Terör örgütlerinin; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren veya öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden bildiri veya açıklamaları basanlara veya yayınlayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir’ şeklinde değiştirilecek.
TERÖR PROPAGANDASI YAPANLARA 5 YIL HAPİS
Çalışmayla, Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesinin ‘Terör örgütünün propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenişine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden 10 bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. Ancak, yayın sorumluları hakkında, bu cezanın üst sınırı 5 bin gündür. Aşağıdaki fiil ve davranışlar da bu fıkra hükümlerine göre cezalandırılır: a) Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerin gizlenmesi amacıyla yüzün tamamen veya kısmen kapatılması. b) Terör örgütünün üyesi veya destekçisi olduğunu belli edecek şekilde, örgüte ait amblem ve işaretlerin taşınması, slogan atılması veya ses cihazları ile yayın yapılması ya da terör örgütüne ait amblem ve işaretlerin üzerinde bulunduğu üniformanın giyilmesi." şeklindeki ikinci fırkası da değiştirilecek. Tasarıya göre, terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Ayrıca basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezası hükmolunacak. Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde kimliklerin gizlenmesi amacıyla yüzün tamamen veya kısmen kapatılması; toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında gerçekleşmese dahi, terör örgütünün üyesi veya destekçisi olduğunu belli edecek şekilde örgüte ait amblem, resim veya işaretlerin asılması, slogan atılması, ses cihazları ile yayın yapılması, terör örgütüne ait amblem, resim veya işaretlerin üzerinde bulunduğu üniformanın giyilmesi bu kapsamda cezalandırılacak.
SUÇ İŞLEYENİ ALENEN ÖVENE 2 YILA KADAR HAPİS
5237 Sayılı Kanunun 215. maddesinde yer alan ‘İşlenmiş olan bir suçu veya işlemiş olduğu suçtan dolayı bir kişiyi alenen öven kimse, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” şeklindeki ifade, ‘işlenmiş olan bir suçu veya işlemiş olduğu suçtan dolayı bir kişiyi alenen öven kimse bu nedenle kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’ şeklinde değiştirilecek. Aynı kanunun 220. maddesinin, “Örgütün veya amacının propagandasını yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.” şeklindeki sekizinci fıkrası; “Örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şeklinde, propagandasını yapan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.” ifadesine dönüştürülecek.
ASKERLİKTEN SOĞUTMA
Askerlikten soğutma suçunun unsuru, ‘askerlik hizmetini yapanları firara sevk edecek veya askerlik hizmetine katılacak olanları bu hizmeti yapmaktan vazgeçirecek şekilde teşvik ve telkinde bulunmak’ şeklinde yeniden belirlenecek. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında yapılan tahliye taleplerinde, cumhuriyet savcısının mütalaasının alınmasına karşın, bu mütalaa sanık, şüpheli ve müdafiiye tebliğ edilmezken; ilgili maddede yapılan değişiklikle bu tür taleplerin duruşma dışında yapılması durumunda cumhuriyet savcısı, şüpheli, sanık veya müdafiinin görüşü alınmayacak.
Yakalanan veya tutuklanan kişilerin yakalama ve tutuklama işlemine karşı kanunda öngörülen başvuru imkanlarından yararlandırılmaması durumunda, bu kişilerin maddi ve manevi her türlü zararlarının tazminini isteyebilmesine imkan sağlanacak. Gözaltı ve tutukluluk süresi başka bir hükümlülüğünden indirilen kişilerin tazminat isteyemeyeceklerine dair düzenleme yürürlükten kaldırılacak.
(CİHAN)