KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

4. yaşta çocuk psikolojisi

Bu dönemdeki çocuklar oldukça hareketlidirler ve sürekli oyun oynamak, hikaye dinlemek isterler.

4. yaşta çocuk psikolojisi

Ayrıca bu dönemde empati kurma becerileri geliştiği için başkalarına bunu belli edecek davranışlar gösterebilirler. Zaman zaman kendi oyuncaklarını bir başka arkadaşı ile paylaşabilirler. 4 yaş grubu çocuklar bazen anne ve babalarının birbirlerine ilgi göstermelerini masumca kıskanabilirler. Bu gibi bir durum söz konusu ise çocuğunuza anne ve babalar için böyle durumların önemli olduğunu ve kendisinin de zamanı geldiğinde bir partner bulma fırsatı yakalayacağını bildirin. "Anne-babacılık" gibi oyunlar çocukların yetişkin rolüne girmesine ve kısa bir süre yetişkin gibi davranmalarına olanak tanır. Çocuklar kimi zaman uygunsuz davranabilirler. Direkt uyarmak yerine çocuğun oyununu bitirmesine olanak verin. Zamanla o rolün ne anlama geldiğini kavrayacak ve öyle davranmaya son verecektir.

BU DÖNEMDE ARKADAŞ EDİNMEYE BAŞLARLAR

Bu dönemde çocuklar, anne ve babalarının onun davranışlarına sınır koyabileceğini bilmelidir. Eğer ebeveynlerinin onu idare edemeyeceğini ya da onunla ilgilenmeyeceğini düşünürlerse bu onlar için korku verici olabilir. Bu dönemde arkadaş edinmeye ve oyunlar oynamaya başlarlar. Yeni, kurmaca oyunlar düzenleyebilirler. Aynı zamanda kendi gibi yaşıtlarına bilmişlik taslayabilirler, istedikleri olmayınca bundan rahatsız olup, şikayet ederler. Bu dönemdeki çocukların espri yetenekleri gelişmeye başlar. Komik şeylere çok sesli gülebilirler. Çocuklar ailelerini şaşırtmayı severler, bu sebeple hiç olmadık bir şey söyleyip, seslice gülmeye başlarlar. 4 yaş grubu çocukların davranışları oldukça abartılıdır. Çok gürültücüdürler. Yine bu dönemdeki çocukların hayal dünyası oldukça geniştir. Kendi yaşıtlarında oynayabileceği bir arkadaş bulamadığında hayali arkadaşlar yaratabilirler. Bu anormal bir durumun habercisi olmamakla birlikte bu yaştaki çocuklar için oldukça normal ve geçerli bir durumdur. Bu dönemdeki çocuklar henüz neyin gerçek neyin hayal olduğunu bilemedikleri için, anne ve babalarını memnun etmek adına yalan hikayeler uydurabilirler. Çocuklar yalan söyleyebilirler. Ancak söylediklerinin yalan olduğunun farkında değillerdir.

KÖTÜ SÖZ KULLANABİLİRLER

Bu dönemde çocuklar kötü söz ifadeleri kullanabilirler. Öncelikle aile tarafından sunulan ortam bu durumda oldukça etkilidir. Ancak arkadaş çevresi, televizyon gibi durumlar da bu duruma etken olabilir. Ayrıca masumane gibi görülen bu sözlerin, şirinlik olarak algılanması ve desteklenmesi, bu durumun devamlılığına neden olur. Bu gibi bir durumla karşılaştınız ise çocuğunuza öfke ile karşılık vermeyin. Çocuğun olduğu her alanda daha dikkatli olmalı, düşmanlık ya da öfke içeren sözlerin söyleminden kaçınılmalıdır. Her ne kadar bulunduğu her ortama müdahale edemeseniz de kendi ev ortamından ve çevre ortamlardan bu gibi sözleri duymasını engelleyiniz. Söylenen sözün ne anlama geldiğini ve bunun başkalarını inciltebileceğini ona tatlı bir dille anlatınız. Eğer bu sözleri, dikkatinizi çekmek için söylüyor ise onunla ilgilenmeyiniz. Çocuğunuzu güzel konuşmaya teşvik edip bunun için onu cesaretlendiriniz. Çocuğunuza başka aktiviteler yaratın. Aktivite seçiminde ise çocuğunuz hem zihinsel hem de fiziksel gelişimini destekleyecek aktiviteleri seçmeye özen gösteriniz. Unutmayın ki; bir insanın psikolojisinin temelleri çocukluk döneminde atılır.

En Çok Aranan Haberler