HABER

4 yıldır profesyonel orduya geçilemedi

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde terör örgütü PKK'nın gerçekleştirdiği ve 24 askerimizin şehit olmasıyla sonuçlanan saldırının ardından 'profesyonel ordu' yeniden gündeme taşındı.

4 yıldır profesyonel orduya geçilemedi
2007 yılında dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından açıklanan 'profesyonel ordu' konusunda henüz ciddi bir gelişme sağlanamadı.
[ ****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/hakkaride-24-askerimiz-sehit-iste-kekliktepe-jandarma-komutanligi/8827/226399/sayfa/1/) [ **Şehitlerimizin kimlikleri belli oldu **](http://haber.mynet.com/24-sehidin-isimleri-belli-olmaya-basladi-597735-guncel/) **[****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/sehitlerimizin-kimlikleri-belli-olmaya-basladi--sehit-ibrahim-gecer/8828/226341/sayfa/1/)**
Aradan 4 yıl geçmesine rağmen profesyonelleşme adına ilerleme olmadı. 2008 yılında tüm sınırlarda profesyonel askerlerin görev yapması hedefleniyordu. Ancak şu an bölgede terörle mücadele kapsamında operasyonlara hala üç ay eğitim almış erler çıkıyor.
Başbuğ'un Isparta'da kamuoyuna yaptığı açıklamaya göre, alan taraması yaparak teröristleri etkisiz hale getirmekle görevli komando tugaylarında Mayıs 2008'den itibaren yedek subaylar görev almayacaktı. 2009 yılı sonuna kadar da erbaş ve erlerin bu birliklerde görevlendirilmesine son verilecekti. Halihazırdaki 6 komando tugayı da yüzde 100 profesyonel hale gelecekti. Bu karar kapsamında, Eğirdir Dağ ve Komando Okul Komutanlığı'nın komuta seviyesi, Yüksek Askeri Şûra toplantısı sonrası tuğgeneralden tümgenerale çıkarılacaktı. Dağ Komando Okulu'na bağlı olan ve erlerle erbaşların eğitim gördüğü komando alayı da 'İç Güvenlik Okulu' olarak yapılandırılacaktı. İç güvenlik taburlarında görev alacak er ve erbaşlar bu okulda eğitilecekti.
İç güvenlik taburlarının, komando birliklerine göre daha az riskli bir görev alanı bulunduğu için komando tugaylarında görev alacak tüm profesyonel personel, Eğirdir Dağ ve Komando Okulu'nda eğitilecekti. Terörle mücadele eden 6 komando tugayının her biri yaklaşık 1500 personelden oluşacaktı.
Başbuğ, Güneydoğu'da sürdürülen iç güvenlik harekâtlarına katılan birlikleri ve öncelik dizilimini gözeterek yeni konseptin unsurlarını şöyle sıralamıştı: "Yüzde 100'ü profesyonellerden oluşan Özel Kuvvetler Komutanlığı. Jandarma özel harekât taburları. 5'i Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, 1'i Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı komando tugayları. Sabit konuşlu ve alan kontrolü sağlayan iç güvenlik taburları. Destek unsurları."
**YETKİLİLER 'KONU ÇALIŞILIYOR' DİYOR**
Geçen yıl, dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, profesyonel askerlikle ilgili konunun askeri yönünün Genelkurmay Başkanlığı, hukuki yönünün de Milli Savunma Bakanlığı tarafından çalışıldığını belirterek "Proje üzerinde Genelkurmay Başkanlığı çalışıyor. Genelkurmay Başkanlığının çalışmaları bize intikal etmedi ama bizim arkadaşlarımız da hukuki tarafını çalışıyor. Halen elimizde uzman erbaş, uzman onbaşı statüsünü düzenleyen bir kanun var. Bunun içinde mi çözebiliriz yoksa yeni bir kanun mu çıkarılması gerekir? Bunu bizim arkadaşlar çalışıyor. Askerlik yönünü de, nasıl olacaklar, nasıl yetişecekler, hangi eğitim kuruluşlarında bunları ne kadar zamanda eğitebiliriz, gibi hususları da Genelkurmay çalışıyor. Ümit ederim Sayın Başbakanımıza en kısa zamanda bilgi arz edecek bir noktaya geliriz." demişti.
Dönemin Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak ise profesyonel ordu çalışmaları ile ilgili bir soru üzerine, komando tugaylarında profesyonelleşme çalışmalarına fiilen 22 Ocak 2008 tarihinde başlandığını, bu kapsamda temin edilen uzman erbaşların komando kollarında görev yaptığını ifade etmişti. Kol personelinin tamamını profesyonelleştirmeye yönelik temin faaliyetlerinin de devam ettiğini anlatan Gürak, halen devam eden komando kollarının profesyonelleştirilmesi sürecinin tedarik maliyetlerine bağlı olarak 2010 yılı sonunda tamamlanmasının planlandığını bildirmişti.
Geçen yıl gazetelerde çıkan haberlere göre, profesyonel ordu projesinde bugüne kadar 6 bin 450 uzman çavuş özel eğitim alarak profesyonel anlamda orduya katıldı. Halen şu anda eğitim gören 1032 uzman çavuşun da mezun olması ve orduya katılmasıyla birlikte bu konudaki çalışmada yüzde 100'lük hedefe ulaşılmış olacak. Böylece profesyonel uzman çavuş sayısı, hedeflenen 7 bin 482 sayısına ulaşacak.
**SÖZLEŞMELİ ERLER SİVAS'TA EĞİTİLECEK**
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde paralı asker dönemini başlatan projeyle ilgili yönetmelik 2011 Ağustos ayında yayınlandı. Sözleşmeli erler vatani hizmetini yapan askerlerden seçilecek ve er adayları için birlik komutanları referans verecek. Komutanlar, fiziki kabiliyeti uygun, askerlik mesleğine elverişli er ve erbaşlara, sözleşmeli olmaları için teklif götürecek. İlk etapta 5 bin sözleşmeli er, 2012 yılı Ocak ayından itibaren gruplar halinde Sivas'ta eğitilecek.
Erler terhis olduktan sonra en az 3, en fazla 7 yıl görev yapacak. En fazla 29 yaşına kadar görev yapacak olan erler ayda 1500 TL alacak. Erlerin eline, operasyon tazminatı ile birlikte ayda 2 bin TL'nin üzerinde para geçecek. Sivas'ta 3 aylık özel bir eğitime tabi tutulacak erler daha sonra birliklerine atanacak. İlk etapta 5 bin sözleşmeli er istihdam edilecek.
Terörle mücadelenin yoğun olduğu Güneydoğu'da şu anda yaklaşık 12 bin profesyonel asker görev yapıyor.
Cihan

En Çok Aranan Haberler