Başbakan Erdoğan başkanlığında dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu Toplantısı, 8 saat 10 dakika sürdü. Toplantı sonrasında bir açıklama yapan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, kurul gündemine ilişkin bilgi verdi. Şahin, toplantıda büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısının imzaya açıldığını bildirdi. Şu anda Türkiye'de 3 bin 225 belediyenin olduğunu hatırlatan Şahin, bu kanun tasarısı yasalaşırsa Türkiye'deki büyükşehir, ilçe belediyesi, il belediyesi, ilçe belediyesi ve belde belediyesi olarak 2 bin 101 belediye kalacağını söyledi. Kanun tasarısına ilişkin İçişleri Bakanı'nın ve Mahalli İdareler Genel Müdürü'nün bilgi verdiğini anlatan Şahin, tasarının birkaç gün içerisinde Meclis'e gönderileceğini bildirdi.
42 YENİ İLÇE KURULUYOR
Bakan Şahin, tasarı ile büyükşehir belediye sınırları içerisinde 42 yeni ilçe kurulacağını açıkladı. 283 ilk kademe belediyesi olduğunu, artık ilk kademe belediyesi statüsünün ortadan kalkacağını belirten Şahin, bunlardan 34'ünün ilçe haline getirildiğini ifade etti. Şahin, bunlardan 241'inin en yakın ilçeye mahalle olduğunu, 8'inin ise büyükşehir dışına çıkarıldığını, 7'sinin belde belediyesi olarak faaliyetlerine devam edeceğini, 1'inin de köye dönüştürüldüğünü bildirdi. Şahin, İstanbul'da Eminönü
ilçesinin Fatih ilçesine dahil edildiğini kaydetti. Son yapılan adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonucu 863 beldenin nüfusunun 2 binin altına düştüğünü kaydeden Şahin, 2005 yılında yürürlüğe giren Belediyeler Kanunu'nun 11. maddesine göre nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerinin kapatılarak köye dönüştürülmesine ilişkin bir düzenleme olduğunu hatırlattı. Şahin, 11. maddede idari bir kararla kapatılan belediyelerin bir yasayla kapatılacak hale getirildiğini vurguladı.
KAPATILAN BELEDİYELER İL ÖZEL İDARELERİ'NE DEVREDİLECEK
Bakan Şahin, kapatılan belediyelerdeki hizmetin nasıl yürüyeceğine ilişkin de bilgi verdi. Bu belediyelerin tüzel kişiliklerinin ilk mahalli seçimlere kadar devam edeceğinin altını çizen Şahin, bu belediyeler hakkında kanunun yayım tarihinden itibaren 6 ay içerisinde bağlı oldukları il veya ilçe belediyelerine katılma kararı da getirildiğini bildirdi. Şahin, tüzel kişilikleri kaldırılan belediyeler ile katıldıkları il veya ilçede aralarında bir köy bulunmaması, aralarındaki uzaklığın meskun sahada 10
kilometre olmasının da şarta bağlandığını ifade etti. Bu belediyelerdeki hizmetlerin artık il özel idareleri ve köylere hizmet götürme birlikleri tarafından yürütüleceğini dile getiren Şahin, şu bilgileri verdi:
"Özel idarelere ve köye hizmet götürme birliklerine İller Bankası'ndan gönderilen paylar gönderilmeye devam edecek. Personel tüm özlük haklarını muhafaza edecek. İhtiyaç durumuna göre o yerleşim yerinde diğer kamu kurumlarında değerlendirilmeye devam edecektir. Belediye statüsünü kaybedecek olan yerleşim yerlerinin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına 200 milyon YTL borçları bulunmaktadır. Nüfuslarının azalması, onların paylarının da azalması sonucunu doğuracaktır. Personelinin çok önemli bir bölümüne maaşını ödemekte zorluk çekmektedir. Biz böylece hükümet olarak yerel yönetimlerle ilgili hizmet maliyetlerinin düşürülmesi, kaynaklarının güçlendirilmesi, idari yapılarının güçlendirilmesi, etkili bir koordinasyonun sağlanması, yerel yönetimlerde kalite ve verimliğinin artırılması amacıyla bu düzenlemeyi yaptık."
İŞTE YENİ KURULAN İLÇELER
Şahin'in verdiği bilgiye göre büyükşehirlerde kurulacak 42 yeni ilçe şunlar:
"- Adana: Çukurova ve Sarıçam
- Ankara: Pursaklar
- Antalya: Aksu, Köşemaltı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa
- Diyarbakır Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir
- Kocaeli, Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit ve Kartepe
- İstanbul: Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe ve Sultangazi
- İzmir: Bayraklı ve Karabağlar
- Mersin: Akdeniz, Toroslar ve Yenişehir
- Sakarya: Adapapazarı, Arifiye, Erenler ve Serdivan
- Samsun: Atakum, Canik ve İlkadım
- Erzurum Palandöken ve Yakutiye
- Eskişehir Odunpazarı ve Tepebaşı."