YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

46,8 milyon destek alan üniversite öğrencisi projeden projeye koşuyor

Sanayi Bakanlığı’nın yeni iş fikirlerine katkı için verdiği 100 bin lira Çukurova Üniversitesi (ÇÜ)’nde 2...

46,8 milyon destek alan üniversite öğrencisi projeden projeye koşuyor

Sanayi Bakanlığı’nın yeni iş fikirlerine katkı için verdiği 100 bin lira Çukurova Üniversitesi (ÇÜ)’nde 2 doktora öğrencisi ile bir araştırma görevlisinin yüzünü güldürdü.
Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özoğul, destek sayesinde Biyolog Mehmet Kenar’ın çöpe atılan kekik, biberiye ve defne posalarının özünü çıkarıp vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlayan antioksidan üretmeyi başardığını söyledi. Doktora öğrencisi Nurter Toy, gıdaların raf ömrünü uzatan katkı maddesini doğal yollarla üretirken, Araştırma Görevlisi Yılmaz Uçar ise hayvansal ve bitkisel kökenli kaynaklardan gıda, ilaç, kozmetik sektörlerinde kullanılan yağ elde etti.
Sanayi Bakanlığı 2009 yılı Nisan ayında 'Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı' başlattı. Programa bugüne kadar bin 742 başvuru oldu, bakanlık 468’ini desteklemeye değer gördü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bakanlığın girişimciler için başlattığı çalışmaya destek vererek, istihdam ve üretim yapacak girişimcilere verilen paranın 'Annelerinin ak sütü gibi helal olmasını' diledi.
Prof. Dr. Fatih Özoğul, Sanayi Bakanlığı’nın hibe desteğiyle çalışmalarına başlayan 2’si doktora biri araştırma görevlisi 3 arkadaşlarının büyük başarılara imza attığını kaydetti. Özoğul, doktora öğrencisi biyolog Mehmet Kenar’ın tıbbi ve aromatik bitkilerin çöpe atılan posalarından toz ve sıvı antioksidan elde ettiğini bildirdi. Antioksidanın vücuttaki zararlı maddeleri attığının bilindiğini hatırlatan Prof. Özoğul, özellikle ağır yiyeceklerin yenilmesinin ardından midede ortaya çıkan kanserojen maddelerin vücuda zarar vermesini de önlediğini bildirdi. Bakanlığın projelere destek için ince eleyip sık dokuduğunu bildiren Özoğul, kabul aşamasında uzmanların karşısına çıkarak çalışmanın anlatıldığını ifade etti. Özoğul, “Uzmanlar evet derse üniversite öğrencilerine 100 bin lirayı 12 ay da aşama aşama veriyor. Ancak bu zaman zarfında söylediğin projeyi uygulayıp ilk üretime geçmiş olacaksın.” diye konuştu.
Kanser düşmanı antioksidan salataya dökülebilecek doktora öğrencisi Mehmet Kenar, özellikle Akdeniz Bölgesi’nde biberiye, adaçayı, kekik ve defneden yağ üreten işletmeler olduğunu söyledi. Bu işletmelerin bitkileri işledikten sonra posalarını çöpe attıklarını kaydeden Kenar, kendisinin bu posalardan daha ekonomik doğal antioksidan elde ettiğini söyledi. Antioksidanın insan vücudunda ortaya çıkan hücre hasarlarını onaran önemli besin maddesi olduğunu anlatan Kenar, insanların bu besin maddesini mutlaka almak zorunda olduklarını bildirdi. Antioksidan yetersizliğinin, unutkanlığa yol açan Alzheimer hastalığı, kanser, kalp ve damar hastalığı, katarakt, diyabet, hipertansiyon, kısırlık, zihinsel hastalıklar, solunum sistemi enfeksiyonu ve eklem iltihabı gibi önemli rahatsızlıklara sebep olabildiğine dikkat çeken Kenar, “Tıbbi ve aromatik bitkilerin posalarından elde ettiğimiz sıvı ve toz antioksidanı salataya, meyve suyuna katıp içebileceksiniz.” dedi.
Araştırma Görevlisi Yılmaz Uçar da 'Hayvansal ve bitkisel kökenli kaynaklardan Omega-3 ve Omega-6' elde etti. Uçar, insan sağlığı üzerinde faydalı etkileri olduğu bilinen bu yağ asitlerinin Türkiye’de çok sınırlı üretimi olduğunu hatırlattı. Uçar, proje kapsamında neredeyse tamamı ithal edilen bu yağ asitlerinin üretimi ile Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmayı amaçladıklarını söyledi. Gıda sektörünün yanı sıra ilaç ve kozmetik sanayiinde omega yağ asitleri yaygın bir şekilde kullanılıyor.
Doktora öğrencisi Nurten Toy, Sanayi Bakanlığı sayesinde hibe desteği alarak gıdaların raf ömrünü uzatan maddeyi doğal yollarla üretmeyi başardı. Kaliteyi koruyarak raf ömrünü uzatan kimyasalların çoğunluğunun insan sağlığında ciddi problemlere yol açabildiğine dikkat çeken Toy, desteklemeye değer bulunan maddelerin ekonomik yolla ülkemizde üretiminin geliştirilmesinin amaçlandığını ifade ederek, bu gıda katkı maddesinin süt ürünleri, konserveler, et ürünleri, su ürünleri ve tütsülenmiş et ürünlerinde kullanıldığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler