HABER

4D işçi 4B'ye geçiş mümkün mü?

Türkiye Cumhuriyeti kanunları gereğince tüm çalışan vatandaşlar çalıştıkları iş alanına ya da sektöre göre farklı sigorta türlerine dahil edilerek değerlendirilirler. Kanunlara göre belirlenen bu sigorta türleri özel sektör, serbest meslek, kamu alanı dışında taşeron olarak çalışırken kadroya alınan kişileri de kapsamaktadır.

4D işçi 4B'ye geçiş mümkün mü?

Tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olmak üzere dört farklı sigorta türü bulunur. Bu sigorta türleri 4A, 4B, 4C ve 4D olarak sınıflandırılmıştır. Her sigorta türü çalışanın görevine, iş alanına ya da sektörüne bağlı olarak çalışana farklı haklar tanır. 4A sigorta türü özel sektörde çalışan işçileri kapsar. 4B sigorta türü serbest meslek olarak kabul edilen çalışanlar içindir. 4C ise tüm devlet kurum ve kuruluşlarında çalışan memurları kapsayan bir sigorta türüdür.

4D sigorta türü, 2018 yılından itibaren kullanılmaya başlanan bir sigorta türüdür. O döneme kadar taşeron olarak çalışan, bu şekilde adlandırılan tüm işçilerin kadroya geçişleri 2018 yılında başlamıştır ve kadroya geçen bu işçiler 4D’li işçi ya da sürekli işçi olarak isimlendirilmiştir.

4D işçi 4B'ye geçiş için koşullar nelerdir?

2018’den bu yana uygulanan 4D’li işçileri kapsayan sigorta türü 657 sayılı kanunun 4D maddesine göre işlem görmüştür. Başladığı dönemden itibaren iyileştirmeler yapılan 4D sigorta türündeki işçilerin türlü hakları bulunur. Bu haklar kadın ve erkek çalışanları, engellileri, hamilelik ya da düğün izinleriyle birlikte mazeret izinlerini de kapsar. 4D’li işçiler taşeronken kadroya geçen işçilerdir. Bazı durumlarda 4D’li işçilerin 4B işçi durumuna geçmesi de söz konusu olabilir. Haklar ve ücretler her yıl güncellenmekte ve yayınlanmaktadır. İyileştirme çalışmaları kapsamında gelen talepler değerlendirilerek 4D’li işçilerin 4B’ye geçiş durumları yakın zamanda değerlendirilmiştir.

375 sayılı Kanun dâhilindeki kararnamenin geçici olan 23. maddesi gereğince sürekli işçi olarak çalışan ve kadroya geçen kişiler 4B kadroya geçebilir hale gelmiştir. Birinci fıkrada belirtilen tüm şartları yerine getiren işçiler için 4B geçişi mümkün olmuştur. İşçi olarak çalışan bir 4D’li personel kıdem süresine göre belli bir süre beklemek durumundadır. Azami olarak sekiz hafta olan bu bekleme süresi asgari olarak iki hafta olarak belirlenmiştir. Ancak bazı durumlarda işçi belirlenen bu süreleri beklemek durumunda kalmadan ihbar tazminatını ödeyerek sözleşmesini feshedebilir. İşçinin 4B’li olarak değerlendirilme hakkı kazanabilmesi için ya da sözleşmeli bir göreve atanabilmesi için beklemesi gereken herhangi bir süre yoktur.

En Çok Aranan Haberler