Kanunlara göre işçiler 4A, 4B, 4C ve 4D olmak üzere farklı sigorta türlerine göre başlıklara ayrılmıştır. 4A özel sektör, 4B serbest meslek, 4C kamu alanı olarak belirlenmişken 4D taşeron olarak çalıştığı yerde kadroya geçen kişiler için kullanılan bir sigorta türüdür. 2018 yılında yürürlüğe giren 4D’li işçilik aynı zamanda sürekli çalışanlar olarak da isimlendirilir.
4D çalışan işçiler bir ay için belirlenen çalışma saatlerini geçemezler. Belirlenen kanuni süre aşıldığında saat başı mesai ücreti uygulaması geçerli olur. Ayrıca 4D’li işçilerin çeşitli izin hakları, ikramiye hakları, doğum, düğün gibi durumlarda izin ya da ek ödeme alma hakları da bulunur. Engelli olan 4D’li işçiler için de geçerli olan birçok hak vardır.
4D işçi hakları çalışma saatleri kanuni olarak haftada 45 saat olarak belirlenmiştir. İşyerinden herhangi bir değişiklik bildirilmezse 45 saatin altında ya da üzerinde 4D’li işçi çalıştırılmaz. Ayrıca aylık olan fazla mesai süresi de tüm sigorta türlerinin bağlı olduğu Sosyal Sigortalar Kurumu’nun açıkladığı resmi rakamlara göre 100 saatten daha fazla olamaz.
Haftalık ve aylık çalışma saati asgari ve azami süreleri, izin hakları, fazla mesai saatleri ve ücretleri de çalışılan işyerine ya da sektöre göre değişiklik gösterebilir. Eğer bir işçi ile işveren arasındaki mesai saati haftalık çalışma süresi olan 45 saatin altında olarak belirlenmişse belirlenen bu süre ile azami süre olan 45 saat arasındaki tüm çalışmalar fazla mesai ücreti olarak çalışana ödenmek durumundadır.
4D’li işçiler ya da diğer ismi ile sürekli işçiler 4857 sayılı iş kanununa tabi olarak değerlendirilir. Bu nedenle taşeron olarak çalışırken kadroya alınan tüm işçiler en fazla 45 saat çalıştırılabilir. Belirlenen bu süre haftalık süredir. Aynı iş kanunu gereğince günlük 7,5 saat haftalık 45 saat olarak belirlenen süre aylık ve tam zamanlı olarak hesaplandığında 180 saattir. Haftalık otuz saatin üzerinde çalışan tüm işçiler tam zamanlı çalışan kabul edilir ve maaş hesaplamaları da bu hesap üzerinden yapılır.