Özel sektörde ya da kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmalarına bağlı olarak tüm çalışanlar farklı sigorta türlerine göre değerlendirilirler. 4A, 4B, 4C olarak sınıflandırılan farklı sigorta türlerine ek olarak 2018 yılında 4D sigorta türü oluşturulmuştur. 4D sigorta türüne göre taşeron olarak çalışan işçiler kadroya alınmaya başlanmıştır. Tümü Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olmak üzere 4A sigorta türü özel sektörde çalışan işçileri kapsar. 4B sigorta türü ise serbest meslek çalışanlarının dahil edildiği bir sigorta türüdür. 4C tüm devlet kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilerin tabi tutulduğu bir sigorta türü olarak geliştirilmiştir.
Sigorta türlerine göre farklı imkanlar ve bu sigorta türüne dahil edilebilmek için aranılan bazı şartlar bulunur. 4D’li işçi ya da sürekli işçi adı ile anılan işçiler de birçok hakka sahiptir. Kadın ya da erkek olmalarına, engelli ya da engelsiz olmalarına bağlı olarak birçok imkândan faydalanabilirler. 4D işçi hakları dahilinde ücretli ve ücretsiz izin kullanma hakları bulunur. Bu haklar bazı şartlara göre gelişir ve uygulanır. Örnek olarak İş Kanunu gereğince düzenlenmiş olan mazeret izinleri gösterilebilir.
Bir işçi 4D işçi ya da sürekli işçi olarak anılıyorsa taşeron olarak çalışırken kadroya alınmış demektir. Sahip olduğu haklar da 4D işçi hakları başlığı altında düzenlenir. 4D’li işçilerin yıllık izin kullanma hakları da bulunur. Bu hakları çalışma sürelerine göre oranlanarak hesaplanır. 4D işçilerin yıllık izin hakları 1 yıl ya da 5 yıl arası çalışanlar için 14 gün olarak belirlenmiştir. 5 yıldan daha fazla zamandır çalışan işçiler ise yıllık yirmi gün izin kullanabilir. 15 yıldan fazla çalışanlar yirmi altı gün yıllık izin hakkına sahiptir.
Sürekli işçiler 4D işçi ücretsiz izin hakkını da kullanabilir. Ücretsiz izin haklarını kullanabilmek için 45 günlük olan ücretsiz mazeret izni haklarına göre değerlendirme yapılır. Gösterilen mazeretin işveren tarafından uygun görülmesi ve onaylanması da önemlidir. Aksi takdirde 4D’li işçi ücretsiz izin hakkını kullanamaz.