Genelde yeni doğan bebekler saatte bir uyku dönemini tamamladıkları için mimik yapar yahut gülerler. Siz uyandığını zannedersiniz ancak bebek henüz uyanmamıştır ve ikinci uykuya geçecektir. 5 aylık bebek uykusunda bu süre 2 saate çıkmıştır. Bebekler 2 saat sonra uyku dönemlerini tamamlamış olup uyanıp uyurlar.
Siz bu sırada bebeğinize yemek, altını değiştirme vs gibi şekillerde müdahale ederseniz bebeğiniz uykusunu alamaz ve tekrardan uyku haline dönmesi zaman alabilir. Ayrıca bebekler büyüdükçe gündüz uykusu azalmaya başlar. Bu bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından olumlu bir şeydir. Çünkü çevresindekiler ile zaman geçirmesi bebeğin gelişimine katkı sağlar. Gündüz uykusu günde 2 kere olmalıdır ve bu uyku yaklaşık olarak 1 ile 1,5 saat sürer. Bunlardan birincisi öğleden önce, diğeri ise öğleden sonra olmalıdır.
Genellikle de bebekler 1 yaşından sonra öğleden önce uykuyu bırakırlar. Bebeklerin gündüz uykularının sayısının ve süresinin uzaması bebeğin akşam uykularının kısalmasına neden olabilir. Bebeğinizin uyku düzeninin oturması için belli aralıklarla ve standartlarda bebeği uyutmanızda ve uyandırmanızda fayda var.
Bebeğiniz gecede 6-8 saat deliksiz uyuyabilir. Bazı bebekler gece de hala bir iki kez beslenmek için uyanabilirler. Yirmi dört saatlik zaman diliminde toplam uykusu on dört ila on beş saati bulabilir. Genellikle biri sabah diğeri öğleden sonra olmak üzere günde iki kez gündüz uykusu uyurlar. Bazı bebekler ise akşamüstlerine doğru bir uyku uyumaya daha ihtiyaç duyarlar.
Beş aylık bebek uykusunda gece uykusu artık oturmuş olur. Bebek gece boyunca 10 saat uyur. Bunun 7 saatini deliksiz uyuyabilir. Artık bebeğinizi gece uyandırmanıza gerek yoktur. Eğer bebek gece çok sık uyanıyorsa ya da uykuya dalmada problemler yaşıyorsa enfeksiyon açısından da bebeği incelemek gerekir. Anne sütünün yeterli mi yoksa yetersiz mi olduğu noktasında da dikkat edilmesi gerekir. Anne sütü alan bebekler gece daha sık uyanabilirler. Mama ile beslenen bebekler daha uzun süre uyuyabilir. Bebek genelde 4 aylık olduğunda aileler ek besine geçtikleri için bebeğin daha uzun süre uyuyacağını zannederler. Bu yanlış bir kanıdır. Bebeklerde nörolojik gelişim 4 aydan sonra daha uzun süre uyumaya eğilimlidir. Gündüzleri ise daha az uyumaya başlarlar.
Bebekler büyüdükçe gündüz uykuları daha da azalır. Gündüz uykusunun azalması bebeğin sosyal ve motor gelişimini faydalı hale getirecektir. Bebeklerin gün içerisinde çevresiyle ve ebeveynleriyle vakit geçirmesi fiziksel ve zihinsel gelişimlerine yardımcı olur. Bebekler 1 yaşını geçtikleri durumda öğleden önce uykusunu bırakacaklardır. Bebeklerin gündüz uykularının uzaması gece uyumakta zorluk çekmelerine sebep olabilir. Bu sebeple gece ve gündüz uykularının oturması için belli aralıklar ile bebeğinizi uyutmakta ve uyandırmakta fayda vardır.