HABER

5 bin metrede 100 tonluk hazine

Bir İngiliz araştırma şirketi 1942 yılından bu yana denizin dibinde bekleyen milyonlarca dolarlık servete sonunda ulaşmayı başardı.

5 bin metrede 100 tonluk hazine

Bir İngiliz araştırma şirketi 1942 yılından bu yana denizin dibinde bekleyen milyonlarca dolarlık servete sonunda ulaşmayı başardı.

SS City of Cairo isimli gemi, 6 Kasım 1942 tarihinde Bombay'dan ayrıldıktan sonda batırıldı.

Gemide, savaşı desteklemek için İngiltere'nin istediği yüzbinlerce gümüş Hint Rupi'si bulunuyordu.


Okyanusta yol alan buharlı gemiyi, çevrede dolaşan bir Alman denizaltıısı kısa sürede fark etti.

Gemi Alman denizaltısı için kolay avdı ve iki torpidonun isabet etmesi sonucu 10 dakikada battı. St Halena (Atlas Okyanusu'nun güney ucu) adası açıklarında batan gemi, 2011 yılına kadar bulunamadı.


İngiliz araştırmacı John Kingsford 2011 yılında Güney Atlantik'te araştırma yaparken geminin izini buldu.

İngiliz hükümetiyle anlaşma yapan Derin Okyanus Araştırma şirketi, haftalarca geminin bulunduğu bölgede çalışma yürüttü. Gemi denizin 5 bin 100 metre derinliğinde yatıyordu.


Deniz dibindeki bulguların City Of Cairo gemisine ait olduğu bir süre sonra kesinleşti. Şirket ve İngiliz hükümeti, 2013 yılı sonunda biten araştırmanın açıklanmasına kısa süre önce izin verdi.


Araştırma şirketi, gemi batığının yanı sıra, gemiyi batıran torpidonun da izini buldu. Torpidonun pervanesi deniz yatağında yarı batık olarak duruyordu.


Gemi battığında filikalar denizde dolaşırken, Alman denizaltısı suyüzüne çıkar. Denizaltının kaptanı Karl Friedrich Merten, kazazedelere en yakın karanın bulunduğu yönü gösterir ve "İyi geceler, sizi batırdığımız için üzgünüz" der.


Gemi batarken, 311 kişiden sadece 6'sı yaşamını yitirir. Fakat yardım 6 hafta sonra ulaşır ve bu arada 104 kişi yaşamını yitirir.


Gemiden çıkartan gümüş paraların değerinin 50 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.


2011 yılının Haziran ayında Hindistan'ın Kerala bölgesinde bulunan Sree Padmanabhaswamy Tapınağı'ndaki yeraltı odalarında altın ve mücevherlerden oluşan muhteşem bir hazine bulundu. 500 milyar rupi değerindeki hazinenin içinde...


Antika mücevherlerden, pırlantalara birçok değerli taş olduğu ortaya çıktı. 16. yüzyılda inşa edilen Sree Padmanabhaswamy Tapınağı'nın gizli yeraltı odaları açılmadan önce ülkedeki en zengin tapınak 320 milyar rupi ile Thirupathy Tapınağı idi.


28 Haziran 2011 tarihinde Nepal'in başkenti Katmandu'da bulunan yaklaşık 1 asırlık Hanumandhoka Sarayı'nda tadilat yapan işçiler tarafından büyük bir hazine bulundu.


Yüzyıllar boyunca kapalı kalan hazine yaklaşık 3 kilo altın ve 80 kilo gümüş eşyadan oluşuyor.


16 Kasım 1992 tarihinde İngiltere'nin Hoxne köyünde metal dedektörle Roma dönemine ait altın ve gümüşten oluşan bir istif bulundu.


Köyün yaklaşık 2.5 kilometre uzağında bir tarlada bulunan hazinenin önemli parçaları Londra'daki British Museum'da bulunuyor ve değeri yaklaşık olarak 1.750.000 sterlin.


1979 yılında Altı Gün Savaşından hemen sonra Siebenbergs çifti İsrail'de bir ev satın aldı. Theo Siebenbergs, evlerinin önemli bir arkeolojik kalıntı üzerine inşa edilmiş olduğuna ikna oldu ve Hebrew Üniversitesi arkeologları tarafından çalışma başlatıldı.


Theo Siebenbergs tarafından finanse edilen çalışmalar sonucunda antik ev kalıntılarına ve seramik, cam, sikke ve silahlar başta olmak üzere çeşitli antika eserlere de rastlandı. "Siebenberg Evi" günümüzde müze olarak faaliyet gösteriyor.


5 Temmuz 2009'da İngiltere'nin Staffordshire bölgesinde yaşayan Terry Herbert evinin yakınlarındaki tarlada 14 yaşındaki metal dedektörüyle bir define buldu.


17. yüzyıla ait olduğu düşünülen hazine, 5 kilo altından 2.5 kilo gümüş ve savaş malzemelerinden oluşuyor. Birmingham ve Potteries Müzeleri tarafından satın alınan hazinenin değeri 3.285 milyon sterlin.


6 Ocak 2007 tarihinde emekli işadamı ve oğlu North Yorkshire'in Harrogate kasabasında metal dedektörle bir define buldular. Buldukları Viking hazinesi 617 gümüş sikke, külçe ve kıymetli metaller dahil 65 maddeden oluşuyor.


10. yüzyıla ait olduğu düşünülen paraların büyük bir bölümünün Asya'dan geldiği düşünülmekte. Zengin bir viking lidere ait olduğu düşünülen hazine 1.082.000 sterlin değerinde.


9 Eylül 2013'te Hebrew Üniversitesi tarafından Kudüs'te bulunan Temple Dağı eteklerinde yapılan kazıda bir hazine bulundu.


Yapılan kazıda Bizans dönemine ait 36 madeni para, altın ve gümüş mücevherler ile 10 santimetre boyutunda bir madalyon bulundu. 5 günde çıkarılan hazinelerin 4. yüzyıl ile 7. yüzyıl arasındaki bir döneme ait olduğu düşünülüyor.


2010'un Nisan ayında İngiltere'nin Somerset bölgesinde Dave Crisp 52 bin 503 Roma parası buldu.


MS 305 ile 253 tarihleri arasına ait olduğu düşünülen paralar yapılan kazılar sonucunda British Museum'a götürüldü. Somerset Müzesi büyük bölümü gümüş ve bronz olan paraları 320.250 sterlin karşılığında satın aldı.


2001 yılında İngiltere'nin Kent bölgesinde amatör arkeolog olan Cliff Bradshaw metal dedektör ile bir define buldu.


Erken Anglo- Sakson dönemine ait olduğu düşünülen hazinelerin arasında gümüş kemer ve birçok broş parçası bulunuyor. Çıkarılan hazine British Museum tarafından 270.000 sterline satın alındı.

En Çok Aranan Haberler