YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

5 Bin Yıllık Surlar Keşfedilmeyi Bekliyor

Selçuklu başkenti Konya'da bir çok medeniyete beşiklik eden ve efsanelere konu olan bin 720 rakımlı Takkeli Dağ'daki 5 bin yıllık

Selçuklu başkenti Konya'da bir çok medeniyete beşiklik eden ve efsanelere konu olan bin 720 rakımlı Takkeli Dağ'daki 5 bin yıllık sur ile sarnıçlar ilgi bekliyor.

Merkez Selçuklu ilçesi sınırlarında bulunan ve Konya'nın tüm noktalarını göz önüne seren Takkeli Dağ, bir çok efsaneye konu olurken, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyor.

Dağın bir çok medeniyete ev sahipliği yapmasının en büyük nedeni ise doğal bir gözetleme kulesi olması.

Zirvesinde tarihi surlar, çok sayıda su sarnıcı ve tapınak barındıran Takkeli Dağ, bazı tarihi kaynaklarda ise "Gevele Dağı" olarak yer alıyor. Dağın doğu ve batı yamaçlarında ise Roma dönemine ait kaya mezarları bulunuyor.

-Devletlerin mücadelesine sahne oldu-

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Takkeli Dağ'ın geçmişte önemli bir jeopolitik konuma sahip olduğunu söyledi.

Ev sahipliği yaptığı medeniyetler nedeniyle dağın bir çok yabancı tarihçiye araştırma konusu olduğuna dikkati çeken Bahar, şunları kaydetti:

"Dağdaki araştırmalar sonucu 1990 yılında yazılı bir mermer parçası bulduk. Buradaki kale ve surlar, Roma'dan Osmanlı'ya kadar yoğun bir işlev görmüş. 3 ayrı mimari evre tespit ettik. Takkeli Dağ'ın eteklerindeki Sarayköy'den Altınapa'ya giden yolda bulduğumuz çanak, çömlek ve çeşitli bulgular buradaki yapıtların milattan önce 3 bin yıla kadar uzandığını gösteriyor. Dağın 5 bin yıllık geçmişi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Selçuklu dönemine ait yapı ve seramikler de bulduk. Tarihi kaynaklarda Selçuklu Devleti'nin bazı elçileri burada karşıladıklarına dair çok sayıda bilgi var."

Takkeli Dağ'ın yerleşim yeri açısından beylikler ve devletler arasında önemli çekişmelere sahne olduğunu anlatan Bahar, "Fatih Sultan Mehmet, 1464'te Konya'yı aldıktan sonra 1467'de burayı yıktırıyor. Karamanoğlu Mehmet Bey de buraya sığınan hükümdarlardan biri" diye konuştu.

-Bölge turizme kazandırılmalı-

Dağdaki eserlerin, doğa olayları nedeniyle zamanla yok olmaya yüz tuttuğunu anlatan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tür tarihi yapılar göz göre göre yok oluyor. Burada bulunan kaya mezarları definecilerin merakı sonucu kazılarla zarar gördü, çoğu parçalandı. Tarihe sahip çıkmamız gerekir. Burası turizme kazandırılabilir. Buranın keşfedilmesini bekliyorum. Tarihe ve doğaya ilgi duyanlara sesleniyorum; Takkeli Dağ'ı mutlaka görmelisiniz. Dağ, Konya'nın tüm güzelliğiyle görüldüğü eşsiz bir manzara da sunuyor. Ayrıca burada yamaç paraşütü de yapılabilir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler