İZMİR (A.A) - Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota, Türkiye ile Brezilya'nın diplomatik yatırım yapan iki ülke olduğunu belirterek, "Türkiye ve Brezilya çatışmaya değil, diplomasi ve diyaloğa yatırım yapıyor" dedi.
Patriota, İzmir'de devam eden 5. Büyükelçiler Konferansı'nın açılış bölümünde yaptığı konuşmada, Brezilya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkisinin, 2004 yılından bu yana büyük ivme kazandığını anlattı.
Türkiye ile Brezilya arasında tarihi, kültürel, soysal ve ekonomik anlamda benzerliklerin yanı sıra farklılıkların da göze çarptığına dikkati çeken Patriota, "Türkiye ve Brezilya krizlerden kuvvetlenmiş ülkeler olarak çıktı. Her iki ülkenin de bölgesel anlamda önemli varlığı, faaliyetleri ve inisiyatifleri var" dedi.
Türkiye ve Brezilya'nın diplomatik yapılanma anlamında da benzer oranlara sahip olduğunu, ancak Türkiye'nin coğrafi konumunun getirdiği farklılıklar bulunduğunu vurgulayan Patriota, şöyle konuştu:
"Türkiye ve Brezilya diplomatik ilişkilerine en fazla gerçekleştiren iki ülke oldu. Dünya sahnesi değişirken bizler, seyirci değil diplomatik yatırım yapan iki ülkeyiz. Türkiye ve Brezilya çatışmaya değil, diplomasi ve diyaloğa yatırım yapıyor. Brezilya, konumu itibarıyla demokratik ülkelerle komşu ve iyi ilişkiler içinde bir ülke. Latin Amerika, barış coğrafyası olarak tanımlanabilir. Türkiye'nin komşularında ise kitle imha silahları, nükleer silahlar, çatışmalar var. Arap Baharı süreci devam ediyor. Gelecekten umutla bahsediyoruz ama süreç iyi yönetilmezse sonuçları çok kötü olabilir."
-"Konjonktür çok değişecek"-
Patriota, dünyanın 6'ncı büyük ekonomisine sahip Brezilya'nın, dünyanın 3'üncü uçak üreticisi, 6'ncı otomobil üreticisi konumunda bulunmasına karşın altyapı eksiklikleri ile lojistik ihtiyaçları doğrultusunda ortaklıklar kurmak durumunda olduğunu kaydetti.
Fransız Le Monde gazetesinin makalesine göre, enerji açısından kendine yetebilen bir ülke haline gelmesinin öngörüldüğünü işaret eden Patriota, "Konjonktür çok değişecek. Afrika ilgi çekici bir kıta haline geliyor. En hızlı büyüyecek ekonomilerin 6'sı Afrika'da bulunuyor. Avro bölgesindeki sıkıntılar geçerliliğini koruyacak. Arap Baharı bizleri endişelendirmeye devam edecek. Bunlar 2013'ün önemli değişikleri olacak" dedi.
Önümüzdeki 10 yılda Brezilya ekonomisinin dünyanın en büyük 4'üncü ya da 5'inci ekonomisi olmasının beklendiğini ifade eden Patriota, 4 büyük ekonominin, Hindistan, ABD, Çin ve Brezilya olmasının öngörüldüğünü bildirdi.
Türkiye'nin Filistin konusundaki yaklaşımını yakından takip ettiğini anlatan Patriota, "Türkiye, Filistin konusuna yeni bir ivme kazandırılmasında rol oynayabilir. İnsan hakları destekçileri olarak bu arenada savaş vermeliyiz. İnsan hayatında önemli değişikliklere imza atabiliriz" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından oturumun soru-cevap bölümü basına kapalı olarak gerçekleşti.
Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Tolga Albay
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz