İZMİR (A.A) - Ege Üniversitesi (EÜ) Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, kadın hastalıklarının cerrahi yöntemlerle tedavisinde robot kullanımının, yakın zamanda ABD'de olduğu gibi Türkiye'de de ilk tarcih haline geleceğini ifade etti.
Şendağ, EÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı tarafından düzenlenen 5. Ege Jinekolojik Endoskopi Sempozyumu kapsamında düzenlediği basın toplantısında, teknolojideki gelişmelerin, endoskopik cerrahiye yansımasıyla kadın hastalıkları branşında pek çok operasyonun kapalı ameliyat teknikleri ile yapıldığını belirtti.
Son yıllarda hastaların kapalı ameliyat isteklerini daha yoğun olarak bildirmeye başladığını ifade eden Prof. Dr. Şendağ, "Hastalar, daha hızlı iyileşme, daha kısa hastanede kalış, daha az ağrı, daha kozmetik olması gibi avantajlardan faydalanmak istiyorlar" dedi.
Şendağ, EÜ bünyesinde hizmet vermeye başlayan "EGE 1" robotik cerrahi ünitesi ile Ege Bölgesi'ndeki hastalara robotik cerrahi olanağından yararlanmalarına olanak tanıdığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Robotik cerrahi, laparoskopik cerrahinin bilinen tüm avantajlarını taşır. Ancak robotik cerrahide üç boyutlu görmek ve titreme olmadan çok hassas işlemleri yapabilmek mümkündür. Ayrıca bazı zor ameliyatları kolaylaştırabiliyor. Kadın hastalıklarının çoğu laparaskopik ya da robotik yapılabilmektedir. Rahim, yumurtalık ameliyatları, endometriosis, myom ameliyatları, rahim sarkması ile ilgili ameliyatlar, rahim ve rahim ağzı kanserleri yapılabilmektedir. En çok rahim ve rahim ağzı kanserlerinde, myomlarda, derin endometriosis cerrahisi, yumurtalık kanalı cerrahilerinde ve rahim sarkması gibi durumlarda tercih edilebilir. Türkiye'de robotik cerrahi en fazla üroloji ve kadın hastalıklarında kullanılıyor. ABD'de olduğu gibi Türkiye'de de kadın hastalıklarında robotik cerrahinin bir numaraya yerleşeceğine inanıyorum. Sonuçta robotik cerrahi bir kapalı ameliyat tekniği ve öncelikle bu tekniğin ülkemizde yaygınlaşması gerekiyor."
Robotik cerrahinin, laparoskopi ile ulaşılamayan alanlara ulaşmasını da sağladığını belirten Şendağ, "Robotik cerrahi, zor vaka dediğimiz hastalık ve hastaların kapalı ameliyat tekniği ile yapılabilirliğini arttırıyor. Operasyonu robot yapmıyor, yine cerrah yapıyor, ancak cerrah robotun kollarını kullanarak hastaya dokunmadan ameliyat yapıyor" dedi.
Şendağ, yöntemin yaygın olarak kullanılabilmesi için laparoskopik cerrahiyi bilen doktor sayısının artması gerektiğini dile getirerek, bu amaçla Jinekolojik Endoskopi Derneği olarak eğitim programları düzenlediklerini sözlerine ekledi.
Kapalı ameliyat tekniklerine ilişkin gelişmelerin ele alındığı ele alındığı sempozyumda, ABD ve Hindistan'da yapılan laparoskopik ameliyatlar kongre merkezinde canlı takip edildi.
Sempozyum kapsamında, EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi ameliyathanesinden robotik cerrahi ameliyatı canlı yayını da gerçekleştirildi.
Sempozyumda gerçekleştirilen kurslara katılan hekimler, jinekolojik endoskopi alanında Türkiye'de ilk kez EÜ'de başlatılan sanal gerçeklik uygulamalarına katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz