YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

5 Haziran Dünya Çevre Günü

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, "Geleceğimiz olan çocuklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için çevreye dikkat etmeliyiz" dedi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, "Geleceğimiz olan çocuklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için çevreye dikkat etmeliyiz" dedi.

Coş, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Devlet Su İşleri Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen kutlama programındaki konuşmasında, Türk toplumunun çevreye yeterince duyarlı olmadığını, vatandaşın başkaları çevreyi kirlettiği zaman biraz daha aktif olabildiğini ve tepki gösterdiğini, ancak kendisi kirlettiği zaman bunu görmezden gelebildiğini belirtti.

Herkesin yanlışı düzeltmeye önce kendisinden başlaması gerektiğini vurgulayan Coş, "Bazen kamu kuruluşlarının görevlileri de buna dikkat etmeyebiliyor. Bunu görüyoruz. Ancak, geleceğimiz olan çocuklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için çevreye dikkat etmeliyiz. Seyhan Gölümüzü de yeterince koruyamıyoruz. Etrafındaki çarpık yapılaşmalardan tutun da üzerinde gezen araçların baraj gölünü kirletip kirletmediğine kadar çok değişik konuları masaya yatırabiliriz" dedi.

Çevrenin, sadece devletin yaptığı ya da istihdam sağlayan yatırımlarda hatırlanmaması gerektiğini belirten Coş, şöyle devam etti:

"Örneğin, bir hastane yapacağız, bu hepimize yararlı. Yapılacağı alan tartışılıyor. Bunu saygıyla karşılıyoruz. Ancak, binlerce, on binlerce konut yapılması için benzer şekilde tarım alanları talan edilirken, aynı çevreler neden yeterince tepki koymadılar- Devlet vatandaşına, ihtiyacı olduğunda en iyi şartlarda sağlık hizmeti vermek için çalışıyor. Böyle bir konuda herkes harekete geçiyor, engellemek için uğraşıyor. Önerilen bir çözüm de yok.

Kişi başı elektrik tüketimi günden güne artıyor. Çözüm getirmeden, 'o olmasın, bu olmasın' deniyor. Geçtiğimiz aylarda bir barajda kaza yaşandı. 10 vatandaşımızı kaybettik. Bir takım duyarlı kesimler 'HES'lere hayır' dedi. Tamam HES'e hayır, nükleere hayır, termiğe hayır. Ama elektriği hepimiz kullanıyoruz. Nasıl elde edeceğiz- Ben Aydın'da yaşadım. Bir kesim de 'rüzgara hayır' diyordu. Enerjiyi başka bir yerden mi alacağız- Bunu cevabını da uzmanlarımızın vermesi lazım."

"Kullanma koruma dengesi"nin karşılanması şartıyla, söz konusu tesislerin yapılması gerektiğini vurgulayan Coş, "Uygulanan teknolojiye yönelik endişelerimiz varsa, daha iyilerinin tercih edilmesi istenebilir. Ama küllen reddetmek, kabul edilemez. Uygar insan, eleştirdiği konularda çözüm önermeyi de vazife edinmelidir. Aksi durum, uygarlıkla çelişir. Bazı kuruluşlar tarafından çevre duyarlılığı kötüye kullanılarak, toplumların ve dünya kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi de söz konusu olabiliyor" dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise çevrenin insan hayatıyla direkt ilgili bir konu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Biz çevreye duyarlı olduğumuz sürece, saygılı davrandığımız sürece, yaşam kalitemiz ve hayatımız buna bağlı gelişmekte. Biz de çevreye yönelik yatırımlar yapıyoruz. Adana'da günde bin 500 ton katı atık topluyoruz. Katı atık bertaraf tesislerimizde organik atıkları ayırıp, kompost şekilde gazını ayrıştırıp, jeneratörle günde 10 megawatt elektrik üretiyoruz. Bunu da kapasite artırımı söz konusu. Pis su arıtma tesislerimizin tamamı Akdeniz'e arıtılmış su veriyor."

Toplantıya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz ile çeşitli kurum ve kuruluşların amirleri de katıldı.

Muhabir: Aycan Demirel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler