YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

5 Kilo Atık Yağı Getir, 1 Kilo Ayçiçek Yağını Götür

Antalya’nın Manavgat ilçesinde Belediyesi ve Ezici Yağ Enerji ve Biodizel Şirketi’nin ortaklaşa düzenlediği proje kapsamında...

5 Kilo Atık Yağı Getir, 1 Kilo Ayçiçek Yağını Götür

Antalya’nın Manavgat ilçesinde Belediyesi ve Ezici Yağ Enerji ve Biodizel Şirketi’nin ortaklaşa düzenlediği proje kapsamında 5 kilogram atık yağa karşılık 1 kilogram Ayçiçek yağı verilecek.

Manavgat Belediyesi ve Ezici Yağ Enerji ve Biodizel Şirketi’nin ortaklaşa düzenlediği kampanya ile ilçede ev hanımlarının getireceği 5 kilogram atık yağa karşılık 1 kilogram Ayçiçek yağı verilecek. Proje kapsamında Manavgat Belediyesi’ne ait Boğaz Otel’de mahalle muhtarlarına sunum yapıldı. Sunuma Manavgat Belediye Başkan yardımcısı Hasan Şimşek, Temizlik İşleri Müdürü Ahmet Arı, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Halis Akkaya, Ezici Yağ Enerji ve Biodizel Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Işıl Erel ve mahalle muhtarları katıldı

Sunumun öncesinde konuşan Manavgat Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şimşek, ilçede ana sektörün turizm olduğunu ifade ederek, çevrenin de turizmi doğrudan etkilediğini belirtti. Atık yağların çevre için çok önemli tehdit oluşturduğunu belirten Başkan Yardımcısı hasan Şimşek, belediye olarak atık yağların toplanması amacıyla bakanlıktan lisanslı Ezici Yağ Enerji ve Biodizel Şirketi’yle anlaştıklarını söyledi.

Ezici Yağ Enerji ve Biodizel Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Işıl Erel firmalarının atık yağ konusunda bakanlıktan lisanslı olduğunu kaydederek, Türkiye çapında değişik yerlerde atık yağ toplama istasyonlarının bulunduğunu, Antalya’da birisi merkez diğeri Manavgat’ta olmak üzere 2 istasyonları bulunduğunu söyledi.

Atık yağların çevre için en büyük tehditlerin başında geldiğini belirten Erel, “1 kilogram atık bitkisel yağ bin metrekarelik bir alan toprağı verimsizleştiriyor. Suya karışırsa suyun üstünü kaplayarak oksijen almasını engelliyor ve biyolojik dengeyi bozuyor. Kızartma amacıyla kullanılan yağlar 2 kullanımdan sonra atık haline gelmektedir. Kanserojen madde içerdiği için insanları zehirlemektedir. Bu yüzden 2 kullanımdan sonrası tehlikelidir. Atık haline geldikten sonra bunları çöpe veya lavaboya dökmek yasaktır. Enerji olan bir atıktır. O yüzden bunları toplamak ve geri dönüşümde toplamak gerekir” dedi.

Avrupa ülkelerinde 50 yıldır bu uygulamanın kullanıldığını ifade eden Ere, “Türkiye’de 350 bin ton atık yağ çıktığı var sayılıyor. Fakat toplanılan 20 bin ton. Diğer atıkların direkt doğaya karıştığı veya tehlikeli yollarla geri dönüşümde kullanıldığı düşünülmekte. 2013-2014 başı gibi de elektrik üretmeye başlayacağız. Dünyada şu an bu elektrik santrallerinde 6 tane var. Bir tanesi de Türkiye’de Gebze Dil Ovası’nda kuruluyor. Biz bu atıkları iş yerlerinden, lokantalardan, otellerden bu atıkları topluyoruz. Yüzde 40’ını topladığımız düşünüyoruz. Fakat bunun yüzde 70’lere varan kısmı da evlerde çıkmakta. Bu atıklar lavabodan veya çöp yoluyla atılmakta. Bu nu engellemek için bir proje başlattık. 5 litre atık yağ biriktiren her ev hanımına 1 litre temiz yağ vereceğiz. Manavgat’ta bu projeyi başlatıyoruz” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler