HABER

5 milyon kişi hepatit virüsü taşıyor

Eskişehir Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Bölge Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Hasan Yavuz, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişinin taşıdığı Hepatit B ve Hepatit C virüsünden korunmak için vatandaşların yılda en az bir kere test yaptırmalarını tavsiye etti.

5 milyon kişi hepatit virüsü taşıyor

Hastane Başhekimi Mehmet Yaşar Akarca ile birlikte açıklama yapan Dr. Hasan Yavuz, ülkedeki önemli bir sağlık sorunu olan Hepatit B ve C virüslerinin erken teşhis ve tedavisi yapılmayan kişilerde karaciğerde siroz ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyledi. Türkiye'de toplumun üçte birinin Hepatit B virüsüne maruz kaldığını açıklayan Dahiliye Uzmanı Yavuz, "Ülkemizde Hepatit B virüs taşıyıcılığı yüzde 5-7'dir, yani yaklaşık 4 milyon kişi. Hepatit C virüsü ise, ülkemizde yüzde 1 sıklıkla görülüyor. 700 bin ila 1 milyon kişinin Hepatit C virüsü ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Hepatit B virüsü aile içi, cinsel ilişki, kan nakli, uyuşturucu kullananlarda ortak iğne kullanımı, steril olmayan aletlerle dövme, akupuntur, kulak delinmesi gibi yollarla bulaşmaktadır. Hepatit C virüsü ise, daha çok kan nakli, uyuşturucu kullananlarda ortak iğne kullanımı, steril olmayan aletlerle dövme, akupuntur, kulak delinmesi, diş tedavisi gibi yollarla bulaşabilmektedir" dedi.

Dr. Hasan Yavuz, Hepatit B enfeksiyonunun uzun vadede ortadan kaldırılması için bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yeni doğan bebeklerin aşılandığını, Hepatit C'nin ise aşısı olmamasına rağmen erken teşhisle tedavi edilebildiğini kaydetti.

"Sinsi seyirli hastalık" olarak nitelendirdiği Hepatit B ve C enfeksiyonlarının genellikle hastalık ilk safhalarda geçmeden şikayete yol açmadığını vurgulayan Yavuz, hastalığın başkasına bulaşmasını önlemek için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"İğneyle yapılan girişimlerde ortak kullanım ya da uygun şekilde strelize edilmemiş aletlerin kullanımından kaçınılmalıdır. Dökülen kanların temizlenmesi sırasında eldiven kullanılmalı, kirli saha mutlaka dezenfekte edilmelidir. En azından çamaşır suyuyla temizlenmelidir. Kolonya, dezenfekte etmekte faydalı olmaz. Diş fırçası, tıraş makinesi, tırnak makası gibi şahsi bakım gereçleri ortak kullanılmamalıdır. Aile fertlerinde Hepatit B olanlarda mutlaka ailenin diğer fertleri de hastalık açısından taranmalı, gerekli olanlara aşılama yapılmalıdır. Hepatit B ve C tanıları erken konulduğunda, birçok tedavi alternatifleri olan hastalıklardır. Bu hastalığa sahip olanların erken teşhisi hem hastalığın daha ilerlemesini durduracak, hem de hastalığın başkalarına bulaşma riskini azaltacaktır. Aşısı ihmal edilmiş çocukların da hemen aşılanması yapılmalıdır."

Hasan Yavuz, söz konusu hastalıkların işaretlerinin yapılacak basit kan testleriyle tespit edilebildiğine dikkati çekti.

En Çok Aranan Haberler