HABER

5 polisin şehit olduğu saldırı davasında reddi hakim krizi

Polis Meslek Yüksek Okulu personelini taşıyan servis aracı, 8 Ekim 2008'de Diyarbakır'ın Seyrantepe semtinde PKK'lıların silahlı saldırısına uğradı.

Diyarbakır'da 2008 yılında Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu personelini taşıyan servis otobüsüne PKK'lılar tarafından düzenlenen ve 1'i teknisyen 5 polisin şehit olduğu, 25 polisin yaralandığı saldırıyla ilgili dosyası ayrılan 3 sanığın yargılandığı davada, sanıklar mahkemeyi reddetiklerini belirterek duruşma salonundan çıktı.

Polis Meslek Yüksek Okulu personelini taşıyan servis aracı, 8 Ekim 2008'de Diyarbakır'ın Seyrantepe semtinde PKK'lıların silahlı saldırısına uğradı. Saldırı sonucunda araçta bulunan biri teknisyen 5 polis şehit olurken, 25 polis yaralandı. Kamuoyunda 'Seyrantepe saldırısı' olarak bilinen olayla ilgili davaya bugün Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Murat Yildeniz ve Neytullah Bayram katılırken, tutuklu sanık Ramazan Benice ise Van F Tipi Kapalı Cezaevi'nden kamera yolu ile görüntülü olarak katıldı.

"SİZİ VE MAHKEME HEYETİNİ REDDEDİYORUM"

Duruşmada ilk olarak sanıklara söz hakkı verildi. Sanıklardan Ramazan Benice, savunma yapmayacağını belirterek, tahliyesini talep etti. Mahkeme'nin Murat Yildeniz'e esas hakkındaki mütalaaya karşı söz hakkı vermesi sırasında, avukatı Bahattin Özdemir araya girdi. Özdemir, "Sizi ve mahkeme heyetinizi reddediyorum. Davanın ayrılan dosyasında hüküm kurmuştunuz. O zaman ayırma kararının yanlış olduğunu söylemiştik. Siz bu olayla ilgili daha önce karar verdiniz ve tarafsızlığınızı yitirdiniz. O anlamda heyetinizi reddediyoruz"dedi.

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, reddi hakim talebinin zamanında yapılmamasından ve yargılamayı uzatmaya yönelik davranış olduğundan reddine karar verdi. Karara üst mahkeme konumundaki Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz edilebileceği de belirtildi.

SANIKLAR SAVUNMA YAPMADAN SALONDAN ÇIKTI

Daha sonra söz hakkı verilen Murat Yildeniz, "Hükümet de aynı şeyi söyledi. Özel yetkili mahkemelerin meşruiyeti kalmadı. Bu mahkemeleri protesto ediyoruz. Bizim için faşizm uygulanıyor. Bunu söyleyip mahkemeden çıkıyoruz" dedi. Sanıklardan Neytullah Bayram ise, "Başbakan güvenip bu mahkemelere oğlunu teslim edemiyorsa, biz hiç güvenmiyoruz" diye konuştu. Sanıklar kısa süren ifadelerinin ardından duruşma salonundan dışarı çıktılar.

SERT TARTIŞMALAR YAŞANDI

Sanıkların çıkmasının ardından tutanağa geçen 'Esas hakkındaki savunmasında' ifadesi nedeniyle mahkeme heyeti ve avukat Bahattin Özdemir arasında sert tartışmalar yaşandı. Avukat Bahattin Özdemir, sanıkların mahkemeye reddettiklerini ve esas hakkında savunma vermediklerini belirterek, ifadenin tutanaktan çıkarılmasını istedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, "Biz soru sorduk, o cevap verdi" dedi. Özdemir ise, "Bu beni ilgilendirmiyor. Kendi kafanıza göre yazıyorsunuz" diye tepki gösterdi. Tekrar konuşan mahkeme başkanı, "Biz hangi aşamadayız. Elbette esas hakkında savunmasını soracağız. İddianameden sonra ne sorulacağını siz de biliyorsunuz. Biz hangi aşamada olduğumuzu biliyoruz herhalde" dedi.

Avukat Özdemir, "Ben hakimin reddini istedim. Esas hakkında konuşmuyorum. Siz benim sözümü esas hakkında savunma olarak yazdınız. Size ve heyetinize güvenmiyorum. Tarafsız olmadığınızı söylüyorum" dedi. Bunun üzerine mahkeme üyesi araya girerek, "Bizi tehdit ediyorsunuz" dedi. Avukat Özdemir ise, "Kimseyi tehdit etmiyorum. Siz kendi işinize bakın. Müvekkilim mahkemenizi reddetmiştir "diye konuştu.

Tartışmanın ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi. Mahkeme, reddi hakim talebi ile ilgili dosyanın Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine de karar verdi.

En Çok Aranan Haberler