YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

5. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi

Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen 5. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi, 54 üniversiteden öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımıyla Antalya'da

Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen 5. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi, 54 üniversiteden öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımıyla Antalya'da başladı.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde gerçekleştirilen kongrede yaptığı konuşmada, Türkiye'de tıp fakültesi sayısının 100'e yaklaştığını belirterek, Akdeniz Üniversitesi olarak ikinci bir tıp fakültesi kurma çalışmalarına başladıklarını bildirdi. Akdeniz Üniversitesi'nin sadece Türkiye'de değil, dünyada tanınan bir marka haline dönüştüğünü, dünyanın en iyileri arasında gösterildiğini vurgulayan Kurtcephe, bu başarıda organ ve doku nakillerinin önemli rolü olduğuna işaret etti.

Kurtcephe, 2008 yılının Ağustos ayında göreve başladığını ve o dönemde Organ Nakli Araştırma Merkezi'nde görev yapan 4 kişilik ekibin Akdeniz Üniversitesi'nden ayrılarak özel bir hastaneye geçtiklerini hatırlattı. Bu durumun eleştirilere neden olduğunu anımsatan Kurtcephe, "Türkiye'de kıyamet koptu, yer yerinden oynadı, bizi yerden yere vurdular, 'Bir yönetim geldi, Akdeniz Üniversitesi'nin 20 yıllık organ nakli merkezini dağıttı' dediler. Ünlü köşe yazarlarının çok sert bir şekilde eleştirilerine maruz kaldık" dedi.

Bu kişilerin kendi istekleriyle üniversiteden ayrıldıklarını vurgulayan Kurtcephe, yaptıkları açıklamaların o dönemde dikkate alınmadığını savundu. O dönemde Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar'ı odasına çağırarak, uzuv nakilleri konusunda çalışma yapılıp yapılamayacağını değerlendirdiklerini anlatan Kurtcephe, daha sonra bu konuyu Prof. Dr. Ömer Özkan ile görüştüklerini ifade etti.

Prof. Dr. Özkan'ın 2006 yılında kol nakli yapmak için o dönemin yöneticilerine başvurduğunu ancak olumlu yanıt alamadığını belirttiğini vurgulayan Kurtcephe, "Ömer Hoca'ya o dönem 'Organlarını kim verir' denilmiş ve Ömer Hoca ağlamış. Ben Ömer Hoca ile konuştuğumda kendisi bana 'Hocam beni ağlatacaksanız hiç konuşmayalım ama arkamda duracaksanız yapalım' dedi ve ben de kendisine, 'Ağlamamız gerekiyorsa birlikte ağlarız' dedim ve yola çıktık" diye konuştu.

Özkan'ın 25 Eylül 2010'da kendisini arayarak, Aydın'da trafik kazasında hayatını kaybeden bir gencin tüm organlarının bağışlandığını ve kol nakli yapmak için çalışmalara başladığını söylediğini dile getiren Kurtcephe, henüz bu konuda kanun yokken Akdeniz Üniversitesi'nin çift kol nakli ile tarihi bir başarı gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin ilk çift kol naklini Akdeniz Üniversitesi'nin gerçekleştirdiğini ve ilk ruhsatı da kendi üniversitelerinin aldığını anımsatan Kurtcephe, ilk çift kol nakli yapılan Cihan Topal'ın sağlıklı şekilde hayatını sürdürdüğünü, kendi otomobilini kendisi kullanır hale geldiğini anlattı.

-"Başarılı operasyonlar Türk milletinin prestijini artırıyor"-

Akdeniz Üniversitesi'nin Türkiye'nin ilk ve 4'üncü yüz nakli operasyonlarını da başarıyla gerçekleştirdiğini anlatan Kurtcephe, şöyle konuştu:

"Bunlardan çok daha önemlisi, her 5 bin kız çocuğundan bir tanesi dünyaya rahimsiz olarak geliyormuş, istatistikler böyle diyor. 9 Ağustos 2011 tarihinde kadavradan ilk rahim naklini gerçekleştirdik, şimdi hamilelik çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. İnşallah başarılı oluruz. Başardığımız takdirde sağlık alanında Nobel'in en güçlü adayı olacağız. Bu başarılı operasyonlar Türk milletinin dünyadaki prestijini artırıyor. 2008 yılında beni eleştirenler bunların olacağını hayal bile etmiyorlardı."

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin eğitim altyapısının uluslararası standartlarda olduğunu, bölgenin en büyük eğitim hastanesi, üst düzeyde eğitim veren öğretim üyesi kadrosuna sahip olduklarını ve modern teknolojik ortamlarda eğitim verdiklerini anlattı. Dinç, "Amacımız en üst düzeyde yetenekli hekimler yetiştirmek" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen 5. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi'ne 54 üniversiteden öğrenci ve öğretim üyeleri katılıyor. Öğrencilerin organ nakli konusunda sunumlar yaptığı kongrede yarın, Türkiye'nin ilk yüz ve kol nakillerini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, öğrencilerle bir araya gelecek. Kongre, yarın sona erecek.

Muhabir: Hatice Özdemir / Güç Gönel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler