KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

5. yaşta çocuk beslenmesi

Yemek alışkanlığı her insan için oldukça önemlidir.

5. yaşta çocuk beslenmesi

Doğru ve düzenli bir yemek alışkanlığını kazanmaya ne kadar erken başlarsak o kadar doğru bir karar vermiş oluruz. Bu düzenin elde edilmesi için de bu dönemler oldukça idealdir. Çocuk bu dönemde bütün besinleri tatmalı ve hepsinin faydalı olduğu bilinci çocuğa aktarılmalıdır.

BU DÖNEMDE ABUR CUBURA İLGİ ARTAR

5 yaş çocuğu artık daha hareketlidir. Evin dışında daha fazla zaman geçirmeye başlar. Bu sebeple de gereksinim duyduğu kalori de artar. 5 yaş çocuğunun gereksinim duyduğu kalori 1700 kalori civarındadır. 5 yaş çocuğu da diğer tüm çocukluk çağları gibi dengeli ve düzenli beslenmeye muhtaçtır. Bu dönemde çocuğun ilgi gösterebileceği şekerli gıdalar, abur cuburlar, gazlı içecekler çocuğun hayatında onun isteğine paralel olarak bazen fazla yer tutmaktadır. Bunun kontrolünü de aile yapmak durumundadır. Mümkün olduğunca az yağlı, bol lifli, bol sebze ve meyveyi içeren bir diyete tabii tutulmalıdır. 5 yaş çocuğunun, üç ana ve iki ara öğünü olmalıdır ve akşam yemeklerini mümkün olduğunca aile ile birlikte yemesi hem beslenme alışkanlıkları açısından hem de sosyalleşme açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. 5 yaş çocuğunun kalsiyum ve demire olan ihtiyacı hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. Kalsiyum ihtiyacı süt ve sütlü gıdalardan karşılanır. Bu yaş grubundaki çocukların gerekli kalsiyumu alabilmesi için günde 2,5 bardak süt tüketimi yapması gereklidir. Bir kibrit kutusu büyüklüğündeki tam yağlı peynirin bir bardak süte tekabül ettiğini göz önüne alırsak günlük ihtiyaçta buna göre planlanabilir. Süt içeren gıdalar -sütlü gıdalarla, demir içeriği fazla olan kurubaklagiller, yumurta ve kırmızı et gibi gıdaların eş zamanlı olarak 5 yaş grubu çocuğuna verilmesi demirin emiliminin azalmasına yol açarak demir eksikliği anemisi yol açabilir. Bu nedenle iyi beslendikleri düşünülen pek çok çocukta demir eksikliği anemisi olmaktadır. Bunun için ailelerin özellikle buna dikkat etmesi sütlü gıdalar ile demiri yüksek gıdaların eş zamanlı olarak bir arada verilmemesi gerekmektedir.

TAHIL TÜKETİMİNE DİKKAT

Bu yaş grubundaki çocukların günlük 9 porsiyon tahıla ihtiyaçları vardır. 1 porsiyon tahılın bir dilim ekmeğe tekabül ettiğini düşünürsek veyahut yarım su bardağı makarna ya da pilav olduğunu düşünürsek günlük tahıl ihtiyacını da buna göre ayarlamalıyız. Ekmek tercih edilir iken tam tahıl ekmeği ya da tam buğday ekmeği olmasına dikkat edilmelidir. Etli gruplardan ise yine 3 porsiyona ihtiyacı vardır. Bir porsiyon kırmızı et= 1 yumurta= yarım su bardağı kurubaklagil olarak bir porsiyon planlanıp buna göre günlük ihtiyaç belirlenmelidir. Aynı şekilde vitaminlerin alınabilmesi için meyve tüketimine dikkat edilmeli, çocuklara kahvaltılarda taze sıkılmış meyve kokteylleri yapılarak yemekler çocuklar için keyifli zaman dilimlerine dönüştürülmelidir. Bu dönemdeki çocuklar günde ortalama 5 ile 6 su bardağı su içmelilerdir. Su tüketimine de aileler çocuklarda özen göstermelilerdir.

En Çok Aranan Haberler