ANKARA (ANKA)- Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, geçirdiği iş kazası nedeniyle sık sık rahatsızlanan ve bu nedenle uzun süreli raporlar alan işçinin iş sözleşmesini fesh eden işvereni haklı buldu.
Kartal 3. İş Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 5 yıl içerisinde 565 gün rapor alan işçinin sözleşmesini fesh eden işveren aleyhine açılan davada, "Davacının davranışlarından kaynaklanan geçerli nedenler mevcuttur. İş ilişkisinin sürdürülmesi açısından beklenemez hal almıştır" görüşünü dile getirdi.
Geçirdiği iş kazası sonrası 31 kez viziteye çıkarak toplam 565 gün rapor alan işçiye, "kurşun intoksikasyonuna bağlı plinoropati" tanısı kondu. Kurşun asit akümülatör tesisinin üretim bölümünde çalışan işçinin sık sık rapor alması nedeniyle iş sözleşmesi fesh edildi.
Kartal 3. İş Mahkemesi'ne dava açan işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etti. Mahkeme, işçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olması, iş yerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun sağlık kurulunca saptanması gerektiği, bu koşulların oluşmadığını, sağlık kurulunca bu konuda karar verilmediğini ve işverenin kesin rapor alınana kadar kurşunsuz bölüm dışında çalıştırabileceğine karar verdi.
Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozarak davanın reddedilmesi gerektiğine hükmetti. Yargıtay, kararında şu görüşlere yer verdi: "4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesinde iş sözleşmesinin işveren tarafından işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından kaynklanan geçerli bir sebebe dayanılarak feshedilebileceği düzenlenmiştir. Söz konusu geçerli sebepler İş Kanunu'nun 25. maddesinde belirtilen derhal fesih için öngörülen haklı nedenler olduğu gibi, bu nitelikte olmamakla birlikte, işçinin ve işyerinin normal yürüyüşünü olumsuz etkileyen hallerdir. İşçinin sık sık rapor alması, yasanın gerekçesinde bu nedenler içinde sayılmıştır. İşçinin yeterliliğinden veya davranışlarından kaynaklanan sebepler, ancak işyerinde olumsuzluklara yol açması halinde fesih için geçerli sebep olabilirler. İş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli sebeplere dayandığı kabul edilmelidir. Davacının sık sık rapor alması ve bu olgunun devam etmesi karşısında, iş görme ediminden davalı işverenin yararlanamadığı ve sonuç olarak işyerinde olumsuzlukların yaşandığı sabittir. Davacının davranışlarından kaynaklanan geçerli nedenler mevcuttur. İş ilişkisinin sürdürülmesi işveren açısından beklenemez hal almıştır. Davanın reddi yerine yazılı şekilde kabülü hatalıdır"