HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

50 bin öğrencinin sıfır alması düşündürücü

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) sonuçlarının, eğitim sisteminin sorunlu yüzünü bir kez daha ortaya çıkardığını belirtti.

Avcı, "YGS sonuçlarında, 50 bini aşkın öğrencinin sıfır puan almasının yanı sıra, en ön sıralamalara giren öğrencilerin büyük çoğunluğunun özel okul, kolej, fen liseleri ve marka okullardan çıkması, eğitim sistemini bir kez daha kapsamlı bir şekilde tartışmaya açar derecede düşündürücü" dedi.

Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, YGS başarı demografisinin, "Türkiye'nin batısı ile doğusunu, kolejlerle devlet okullarını, dar gelirli kesimlerin oturduğu semt okuluyla zengin mahalle okullarını" ayrıştırdığını aktardı. Sınavda başarısız olanların çoğunun sosyoekonomik düzeyi vasat altı ailelerin çocukları olmasının, "eğitim sisteminde gerçekleştirilmesi gereken reformlarla ilgili eylem planlarında nelerin öncelik teşkil ettiğini ortaya koyduğunu" vurgulayan Avcı, yoksul ailelerin çocuklarının devam ettiği okullarda başarı oranının oldukça düşük olmasının, Anayasa'da güvence altına alınan, "eğitimde fırsat eşitliği' ile çeliştiğini dile getirdi.

-"ÖĞRENCİLERİ BAŞARISIZ KILAN NEDENLERİN SORGULANMASI GEREKİYOR"-

Avcı, sınavlarda "başarısız" öğrencilerin ve bu öğrencileri "başarısız" kılan nedenlerin sorgulanması gerektiğini belirterek, şunları ifade etti:

"Türkiye artık sadece sınav şampiyonlarını tartışmayı bırakmalı, her geçen gün içten içe çürüyen eğitim sisteminin sorunlarına nasıl çözüm bulunabileceğini tartışmaya açmalıdır. Son birkaç yılda yapılan sınav sonuçlarının ortaya çıkardığı en çarpıcı sonuç, tamamen eşitsizlikler üzerine kurulu olan eğitim sisteminin iflas noktasına gelmiş olmasıdır. İkili öğretim, kalabalık sınıflar, alt-yapı eksiklikleri, öğretmen açıkları, çok düşük maaşlar gibi pek çok sorunun yanında, özellikle ücretli-vekil öğretmenlik, geçici personel çalıştırma gibi uygulamalar, eğitimin niteliğini ve sürekliliğini olumsuz etkilemiştir. Okul öncesi eğitimden yükseköğrenime kadar tüm eğitim sistemi; bölgeler ve okullar arasındaki eşitsizliklerin giderildiği, herkesin eğitim hakkından, eşit ve parasız olarak yararlanacağı ve kimsenin eğitim hakkından mahrum bırakılmayacağı bir şekilde yeniden düzenlenmek zorundadır.

Bakan Ömer Dinçer'i eşitsizlikçi, adaletsizlikçi, sınavcı, ezberci ve dershaneci eğitim sisteminden kurtaracak kapsamlı ve özgün yeni reformlar yapmaya çağırıyoruz."

ANKA

En Çok Aranan Haberler