HABER

50 ülkeden asker talebi

WASHINGTON (İHA) - Irak'a operasyon düzenleme kararında ısrarını sürdüren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) aralarında Danimarka, Kanada ve Japonya'nın da bulunduğu toplam 50 ülkeden olası Irak operasyonu için askeri yardım talebinde bulunduğu bildirildi. ABD'nin askeri yardım isteğini bu ülkelerden birkaçı kabul ederken, birçoğu çekimser kaldı.

ABD Başkanı George W. Bush, diplomatik yollardan 50 ülkeye olası Irak operasyonunda kendisine asker ve malzeme yardımında bulunmasını talep etti. Bu ülkelerden Almanya, genel seçimler öncesinde ve sonrasında sık sık Irak operasyonuna karşı olduğunu vurgulamıştı. Ancak Amerika'nın buna rağmen Almanya'dan da asker talebinde bulunduğu savunuluyor. Amerika'nın asker ve malzeme talebi en yakın müttefik İngiltere'de bile ihtiyatla karşılandı. İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon yaptığı açıklamada, hükümetinin Amerika'nın askeri yardım talebi konusunda henüz bir karar vermediğinin altını çizdi. Başbakan Tony Blair'ın karardan önce Avam Kamerası'nın önümüzdeki hafta yapacağı oturumu beklemek istediği ifade ediliyor.

KATAR, BAHREYN VE KUVEYT'TEN DESTEK Amerika Birleşik Devletleri, askeri yardım arayışını Avrupa dışına, Körfez ülkelerine de genişletti. Katar, Bahreyn, ve Kuveyt Amerika'ya destek sinyali göndermesine rağmen, Suudi Arabistan, Körfez Savaşı'ndan farklı olarak üslerinin Irak savaşında kullanılmasını istemiyor.
Amerika'nın askeri yardım talebine Danimarka'dan hızlı yanıt geldi ve parlamentonun Dışişleri Komisyonu Amerika'nın destek talebini kabul etti. Başbakan Anders Fogh Rasmussen, Amerika'ya destek vereceklerini doğruladı. Amerika'nın diğer müttefiklerinin ise BM Silah Denetçileri'nin Irak'ta yürüttüğü çalışmaların sonucunu beklemekten yana olduğu biliniyor. Avustralya Başbakan John Howard yaptığı açıklamada, "Şu an Amerika'ya destek kararı vermek için erken" diye konuştu.
Japonya ise Amerika'nın kendisinden askeri destek isteyip istemediğini doğrulamadı. Ancak Japonya bu hafta başında Amerika'nın Afganistan'daki birliklerini destekleyen ve Hint Okyanusu'nda bulunan iki savaş gemisinin görev süresini uzatma kararı almıştı.

GÜNEY KORE KARARSIZ
Kanada Başbakanı Jean Chretien, BM Güvenlik Konseyi'nin Irak'a savaş düzenlenmesi yönünde karar alması halinde Amerika'ya askeri destek sunacağını söyledi. Chretien ayrıca ülkesinin hangi oranda gemi, uçak ya da askeri birlik sunabileceği konusunu da araştıracaklarını belirtti.
Güney Kore Amerika'nın destek istediği haberini doğruladı, ancak Seul Amerika'nın kendisinden askeri birlik istemediğini ifade etti. Seul'deki Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü "Bu konuda henüz bir karar vermedik" diye konuştu.
Amerikan Devlet Başkanı George W. Bush Prag'da gerçekleşen NATO Zirvesi'nde ülkesine askeri destek arayışını sürdürüyor. Amerikalı yetkililer, Prag'da müttefik ülkelerle görüşmelerin yürütüldüğünü açıkladılar. Amerikan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Victoria Clarke görüşmelerde müttefik ülkelerin Amerika'ya hangi boyutta destek sunacağı konusunun ele alındığını ifade etti.

En Çok Aranan Haberler