YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

500 Bine Yakın Evin Elektirk Enerjisi Çöpten Karşılanacak

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çöpten elektrik üretimiyle alakalı santrallerin devreye girmesiyle 500...

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çöpten elektrik üretimiyle alakalı santrallerin devreye girmesiyle 500 bine yakın evin elektrik ihtiyacının karşılanacağını söyledi.

Bakan Taner Yıldız, ITC firması tarafından kurulan Mamak Katı Atık Alanı ve Enerji Üretimi Tesisleri'nde incelemelerde bulundu. Yıldız'a, Katı Atık Alanı Üretim Tesisi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur ve Genel Müdür Erdoğan Güven eşlik etti. Bakan Yıldız, burada yaptığı açıklamada, Türkiye’de her gün 50 milyon ton çöpün çıktığını belirterek, her bireyin günlük 1-2 kilogram civarında çöp ürettiğini söyledi. Bunların bertaraf edilmesinin önemli olduğunu dile getiren Yıldız, “Bu tesis çöpü fırsata dönüştüren tesislerin başında geliyor.” diye konuştu.

Protestosu yapılamayan tek elektrik tesislerinin bunlar olduğuna dikkat çeken Yıldız, bunu önemsediklerini ve sektör otoritesi EPDK’dan şu ana kadar bu konuda 39 lisans alnıdığını açıkladı. 100 megavat (MW) civarında işletme ile 80 MW civarında inşa halinde işletmelerin varlığından bahseden Yıldız, "Bu işin muhtevası önemli. İster hayvansal atık, ister çöp isterse, tarım atıklarından olsun, bunların çevreye kazandırılması esas.” ifadelerini kullandı. Tesise 100 birimlik çöp girdiğini ve bunun 90 birimlik diliminin kullandığını ifade eden Yıldız, vatandaşların çöpleri tasnifi ile alakalı uyarılarda bulundu. Çöplerin ayrıştırılarak, tasnif edilmesini istedi.

Yıldız, tesisleri gezerken, gazetecilerin çöp kokusundan rahatsız olduğunu görünce, "Ben çok rahatsız olmadım, sonuçta iyi bir şey elde edilecek. Bu kadar çöpün içerisinde bu kadar kuş sesinin olması her şeyin bir denge içinde olduğunu gösteriyor." dedi.

Çöpten elde edilen ısının değerlendirilerek organik tarımın yapıldığı çilek, domates ve orkide seralarını gezen Yıldız, gazetecilere seralarda üretilen ürünlerden ikram etti. Kendisi de domateslerin tadına baktı.

Tesis hakkında bilgi veren Ali Kantur da şunları söyledi:

"Mamak da şu anda 500 bin ton karbondioksit azaltması yapıyoruz. Mamak'ta her türlü değerlendirmeyi yapmak istiyoruz. Diğer yerlere gittiğimiz zaman hepsini kullanamazsınız, ısı ihtiyacımızı karşılıyoruz. Karşıdaki IKEA’yı istiyoruz. Seralarda kullanabiliyoruz. Nükleer tehlikeli atıklar bertarafında kullanılan atıkların işlem dizaynını yapıyoruz. Fabrikanın da büyük kısmını yerli imkanlarla sağlıyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler