HABER

500 sülün doğaya bırakıldı

ÇORUM (İHA) - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde başlatılan doğaya yaban hayvanı yerleştirme çalışmaları çerçevesinde Çorum'da başlatılan çalışmalar sürüyor. Kargı İlçesi'nde Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nce doğal ve yaban hayatın korunması, geliştirilmesi amacıyla Kızılırmak Havzası'na 500 sülün bırakıldı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından doğaya yaban hayvanı yerleştirme çalışmaları çerçevesinde Çorum çevresine 3 yıldır sülün bırakılıyor. Çorum'un Osmancık, Kargı ve Oğuzlar İlçeleri'nde şimdiye kadar 10 bine yakın sülün doğaya bırakıldı. Kızılırmak Havzası içinde yer alan bu bölgelerin çalılık, yükseklik ve su kenarı gibi özellikler barındırması, sülünlerin doğal hayata çabuk uyum sağlamasını kolaylaştırıyor. Sülün avlamanın yasak olduğu bölgelerde çok sık görülmeye başlanan sülünler, Kızılırmak Havzası'nı mesken tuttu. Yöreye uyum sağlayan sülünler, bölgeye tamamen yerleşerek çoğaldı. Çorum Çevre ve Orman İl Müdürü Ziya Çöpür, Kızılırmak Havzası'nda gerçekleştirilen törende, nesli tükenmekte olan sülünlerin korunması için yaptıkları organizasyonla, doğal yaşama katkıda bulunduklarını söyledi. Sülünleri, Samsun'daki sülün üretme tesislerinden temin ettiklerini ifade eden Çöpür, doğaya sülün bırakılan yerlerde 3 yıl boyunca avlanma yasağı uygulanacağını vurguladı.

Sülünlerin, doğaya uyum sağlamaları için yaklaşık 15 gün doğaya bırakılacakları yerlerde dev kafeslerde tutulduğunu belirten Çöpür, Türkiye'de, sülün olmayan bölgeye sülün nakili yapılan ve başarılı olan tek ilin Çorum olduğuna dikkat çekti. Diğer illerin hiçbirinde Çorum'daki başarının sağlanamadığını ifade eden Çöpür, "Vatandaşlarımız ve avcılarımızın da desteğiyle yaban hayatını geliştirmeye çalışıyoruz" dedi. Milli Parklar Av ve Yaban Hayatını Koruma Şube Müdürü Mahmut Temel ise, Kızılırmak Havzası'nın yapılan nakil çalışmalarıyla sülün cenneti haline geleceğini söyledi.

Temel, Kızılırmak Havzası'na 3 yıldır sülün bırakıldığını, bölgeye bırakılan sülünlerin yöreye uyum sağlayarak ürediğini kaydetti. Yöre halkının sülünleri bilinçsizce avlamamaları gerektiğini belirten Temel, avlamak isteyenlere de fırsat verilmemesini istedi. Sülünlerin ancak 450 metre yükseklikte yaşayabildiklerini belirten Temel, bu nedenle sadece belirlenen bölgelere bu hayvanların bırakıldığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından 500 sülün, Emniyet Müdürü İsmail Karaman, Cumhuriyet Başsavcısı Canip Yetişir, Kargı Kaymakamı Ömer Toraman, Çorum Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Arslan Erkan, Çevre ve Orman İl Müdürü Ziya Çöpür ve görevliler tarafından doğaya bırakıldı.

En Çok Aranan Haberler